Στόχος της εκστρατείας είναι η πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού, ιδιαίτερα του αγροτικού πληθυσμού, για τον καρκίνο του δέρματος και για την σημαντικότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Στη φετινή καμπάνια ο Όμιλος θέλει να τονίσει πως τα προληπτικά μέτρα δεν μας αφορούν μόνο όταν πηγαίνουμε στην παραλία αλλά και όταν δουλεύουμε στην ύπαιθρο. Έτσι, ενημερώνει αγρότες οι οποίοι, λόγω της φύσης της εργασίας τους, συχνά ξεχνούν τους κινδύνους από την ηλιακή ακτινοβολία ή νομίζουν πως δεν κινδυνεύουν.

Η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί σε έξι πόλεις (5 Δήμους) της Ελλάδας, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2016 και θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις από γιατρούς καθώς και ενημερωτικές ομιλίες. Οι πόλεις που θα επισκεφτεί είναι οι εξής: Ελασσόνα, Ορεστιάδα, Ελευθερούπολη και Ν. Πέραμο, Αριδαία, και Μοίρες Ηρακλείου. Οι συμμετέχουσες πόλεις έχουν επιλεγεί βάσει του αγροτικού τους χαρακτήρα, καθώς ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί έναν βασικό εχθρό των αγροτικών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με τον Δρ. Γεώργιο Κόκκαλη, MD, PHD, Πλαστικό Χειρουργό και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος: «Η επίδραση της αυξημένης ηλιακής ακτινοβολίας, λόγω της μείωσης του στρώματος του όζοντος, έχει δυστυχώς αυξήσει την συχνότητα εμφάνισης των κακοήθων όγκων του δέρματος στον άνθρωπο. Το μελάνωμα, τα ακανθοκυτταρικά και τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα είναι οι συχνότερα εμφανιζόμενοι όγκοι του δέρματος. Η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και η άμεση αντιμετώπισή του σώζουν ζωές. Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που μπορούν να μας κάνουν να υποπτευθούμε ότι ο σπίλος έχει αρχίσει να διαφοροποιείται, όπως είναι η αλλαγή του μεγέθους, του χρώματος, η ύπαρξη διχρωμίας, η αλλαγή του σχήματος, η εξέλκωση, η φαγούρα κλπ. Η ευαισθητοποίηση του κοινού και η επίσκεψη στον δερματολόγο και τον πλαστικό χειρουργό είναι εξαιρετικά σημαντική.

Οι σπίλοι που δεν είναι μελαγχρωματικοί (θηλωματώδεις, μυρμηκιώδεις κ.ά.) μπορούν εύκολα και χωρίς κανένα σημάδι να αφαιρεθούν με Laser ή διαθερμία, με τοπική αναισθησία. Οι ύποπτοι μελαγχρωματικοί και εξηλκωμένοι όγκοι του δέρματος πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά και να αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση. Η αποφυγή της έκθεσης του σώματος ιδιαίτερα των παιδιών στην ηλιακή ακτινοβολία ιδίως κατά τις ώρες από 11.00 μέχρι 17.00, τα λευκά ρούχα, το καπέλο, τα γυαλιά και η χρήση αντηλιακών είναι ορισμένα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Ο καθηγητής Δερματολογίας Π. Αθηνών κ. Νικολάος Σταυριανέας πρόσθεσε: «Η εκρηκτική αύξηση των καρκίνων του δέρματος και του μελανώματος τις τελευταίες δεκαετίες είναι εντυπωσιακή. Ορισμένοι τολμούν να μιλούν για επιδημία μελανώματος. Σε τούτο συνετέλεσε η αλόγιστη υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου «στη μόδα» χωρίς να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέσα αντιηλιακής προστασίας. Είναι καιρός πια να αλλάξουμε συνήθειες. Να διδαχθούμε από τις υπερβολές του παρελθόντος και να περάσουμε το μήνυμα σε όλους τους δικούς μας ανθρώπους στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Η αθροιστική δράση της Υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο δημιουργεί προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνους του δέρματος, ιδιαίτερα στα άτομα με ανοιχτόχρωμα δέρματος στις μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες. Τα ηλιακά εγκαύματα ιδιαίτερα της παιδικής και μικρής ηλικίας μπορεί να προκαλέσουν κακοήθη εξαλλαγή των «ελιών» μας μελαγχρωματικών σπίλων σε μελανώματα.

Συμπεράσματα: 1) όχι υπερβολές με τον ήλιο αλλά μέτρο ανάλογα με τον τύπο του δέρματος μας. Φωτοπροστασία από παιδιά και για όλες τις ηλικίες. 2) σε κάθε μεταβολή μιας «ελιάς» ενός σπίλου σε μέγεθος, χρώμα, εμφάνιση κνησμού ή έλκωσης αμέσως στο γιατρό για τυχόν διαπίστωση μελανώματος. Σε περίπτωση έλκωσης ή ογκιδίου στο δέρμα ιδίως στα ηλιοεκτεθημένα μέρη αμέσως στο γιατρό, γιατί μπορεί να πρόκειται για κάποιο δερματικό καρκίνο. Επαγρύπνηση λοιπόν γιατί ο καρκίνος και το μελάνωμα μας αφορούν όλους χωρίς ιδιαίτερη διάκριση και όχι μόνο τους άλλους αλλά και εμάς. Άλλωστε η πρόωρη διάγνωση σώζει ζωές και η αμέλεια μπορεί να μας σκοτώσει».

Τέλος, η κα Ολυμπία Χαλδαίου – Μπήτρου, Προέδρος του ΟΕΚΚ – ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ τόνισε: «Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ συμπληρώνει 40 χρόνια δράσης στον χώρο του Καρκίνου. 40 χρόνια προσφοράς στους συνανθρώπους μας. Φέτος για 12η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιήσουμε καμπάνια ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα, με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Θα επισκεφτούμε έξι (6) αγροτικές πόλεις της χώρας (οι οποίες παρουσίασαν μεγάλη επισκεψιμότητα στα Κέντρα Υγείας), προκειμένου να ενημερώσουμε αλλά και να εξετάσουμε το ευρύ κοινό και κυρίως τους αγρότες, οι οποίοι, λόγω της φύσης της εργασίας τους, εκτίθενται πολύ στην ηλιακή ακτινοβολία.

Με τις δωρεάν εξετάσεις του πληθυσμού επιτυγχάνουμε την έγκαιρη διάγνωση μελανωμάτων σε αρχικά στάδια που δεν απειλούν την ανθρώπινη ζωή. Με το πρόγραμμα Συνηγορίας και Διεκδίκησης θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε οι ασθενείς με Καρκίνο Δέρματος και Μελάνωμα να έχουν πρόσβαση σε νέες διαγνωστικές μεθόδους, σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες, όπως η ανοσοθεραπεία, γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται!!».


Η εκστρατεία πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους και την ευγενική χορηγία των εταιρειών: Bristol-Myers Squibb, Roche και LEO.

Σχετικά με τον Όμιλο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ

Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου - ΑγκαλιάΖΩ (www.oekk.gr) ιδρύθηκε το 1976. Έχει δύο παραρτήματα που λειτουργούν στην Πάτρα από το 2001 και στο Ηράκλειο Κρήτης από το 2007. Έχει περίπου 2.000 μέλη και 500 εκπαιδευμένους εθελοντές και εθελόντριες. Φιλοξενεί και στηρίζει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λαρυγγεκτομηθέντων (ΠΑΝ.ΣΥ.ΛΑ.), από το 1989.
Στόχος του ΑγκαλιάΖΩ είναι να συμβάλλει στην σφαιρική αντιμετώπιση του καρκίνου με οργανωμένα προγράμματα που υλοποιούνται από έμπειρους επαγγελματίες και εκπαιδευμένους εθελοντές, όπως :
• Πρόγραμμα Ενημέρωσης των πολιτών για Πρόληψη – Έγκαιρη Διάγνωση για όλους τους καρκίνους.
• Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής και Οικονομικής Στήριξης των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους.
• Ενδονοσοκομειακά προγράμματα, όπως στην αναμονή της Κλινικής μιας Ημέρας και της Ακτινοθεραπείας και το πρόγραμμα της τροχήλατης δανειστικής βιβλιοθήκης, στα νοσοκομεία Μεταξά και Metropolitan.
• Πρόγραμμα Συνηγορίας και Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των ογκολογικών ασθενών από το 2007.

Είναι Μέλος Εθνικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συνασπισμών για τον Καρκίνο. Στα 40 χρόνια δράσης του, ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο του και στόχος του παραμένει πάντα ένας: Κανείς να μην μένει μόνος του απέναντι στον Καρκίνο!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού