Η έρευνα παρακολούθησε για εννιά χρόνια 642 άτομα, ηλικίας 53 έως 95 ετών, που ήταν φορείς δύο γονιδίων που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ - του APOEe4 ή του CLU CC.
"Ένας άνθρωπος που φέρει το γονίδιο APOEe4 έχει 10 έως 14 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσει Αλτσχάιμερ συγκριτικά με τους συνομηλίκους του δίχως αυτό το γονίδιο' εξήγησε ο υπεύθυνος της έρευνας Dr. Luca Giliberto, από το Feinstein Institute for Medical Research στο Manhasset της Νέας Υόρκης. "Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καταδικασμένος να αρρωστήσει γιατί, όπως έδειξε η έρευνά μας, πρέπει να συνυπάρχουν και μερικά άλλα χαρακτηριστικά".
Το φύλο φάνηκε να είναι σημαντικό. Ενώ το 47% των ανδρών παρουσίασαν σημάδια έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών στη διάρκεια της έρευνας, το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ήταν σχεδόν 32%.
Και στα δύο φύλα η «αντίσταση» της μνήμης στα γονίδια ήταν μεγαλύτερη στους πιο μορφωμένους, σε όσους είχαν καλύτερο μυϊκό τόνο και σε όσους ασχολούνταν με απαιτητικές νοητικές δραστηριότητες, όπως το μπριτζ.
Ειδικά στις γυναίκες, ρόλο στη διατήρηση της μνήμης φάνηκε να παίζει και η αναπνευστική υγεία, η καλή φυσική κατάσταση και η δραστήρια κοινωνική ζωή, όπως είπαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο του αμερικανικού οργανισμού Alzheimer's Association που πραγματοποιείται στο Τορόντο.
Αντίστοιχα στους άνδρες πολύ σημαντική φάνηκε να είναι η αποφυγή της κατάθλιψης.
"Μια δραστήρια ζωή, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και αυξημένη φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για καλά γηρατειά επομένως λογικό είναι να επηρεάζει και τον γενετικό κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ" σχολίασε ο Giliberto. "Πρακτικά τα ευρήματά μας σημαίνουν ότι αν κάποιος φροντίζει τον εαυτό του σωματικά και νοητικά και είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας, είναι πιθανότερο να διατηρήσει καλή λειτουργική μνήμη, κι αν ακόμα φέρει τα γονίδια που ενοχοποιούνται για τη νόσο".
Πηγές:
Alzheimer's Association's International Conference 2016
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου