Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων στους πνεύμονες, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Dr. Majid Afshar, του Loyola University Chicago, δήλωσε ότι το αλκοόλ φαίνεται πως διαταράσσει την ισορροπία της υγείας του πνεύμονα.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία 12.000 Αμερικανών ενηλίκων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έπιναν πολύ αλκοόλ (περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα οι γυναίκες και περισσότερα από 2 οι άντρες) και άνθρωποι που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τουλάχιστον μια φορά το μήνα είχαν λιγότερο πρωτοξείδιο του αζώτου στον εκπνεόμενο αέρα σε σχέση με όσους δεν έπιναν.

Επίσης οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο πιο πολύ αλκοόλ κατανάλωναν όσοι έπιναν πολύ, τόσο χαμηλότερο ήταν το επίπεδο πρωτοξειδίου του αζώτου.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, το πρωτοξειδίου του αζώτου βοηθά στην προστασία των πνευμόνων από διάφορα είδη βλαβερών βακτηρίων. Η έρευνα είναι η πρώτη που ανακαλύπτει σχέση μεταξύ της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και του πρωτοξειδίου του αζώτου, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την αλληλεπίδραση μεταξύ αλκοόλ και πρωτοξειδίου του αζώτου στους αεραγωγούς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Chest.

 

Πηγές:
Chest.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας