Νέα αμερικανική έρευνα ανακάλυψε ότι ένας στους τρεις ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ εμφάνισε κατάθλιψη μετά την έξοδο από αυτήν.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 5 εκατομμύρια ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στις ΗΠΑ. Τα ποσοστά κατάθλιψης μετά την έξοδο είναι πολύ μεγαλύτερα για αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, αναφέρει η έρευνα.

Ο Dr. Dale Needham, του Johns Hopkins University School of Medicine, δήλωσε ότι είναι πολύ σαφές ότι οι επιζώντες που είχαν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ έχουν σωματικά, νοητικά και ψυχολογικά προβλήματα που επηρεάζουν σημαντικά την επανένταξή τους στην κοινωνία, την επιστροφή στη δουλειά και την ανάληψη των ρόλων που είχαν προηγουμένως.

Οι ερευνητές επισκόπησαν 42 έρευνες που περιλάμβαναν περισσότερους από 4.000 πρώην ασθενείς σε ΜΕΘ, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία

Δύο έως τρεις μήνες μετά την έξοδο από τη ΜΕΘ ποσοστό 29% των ασθενών είχε τουλάχιστον ελαφρά κατάθλιψη.
Έξι μήνες μετά την έξοδο το ποσοστά ελαφράς κατάθλιψης ήταν 34%.

Ένα χρόνο μετά την έξοδο, ποσοστό 29% πρώην ασθενών σε ΜΕΘ είχαν ελαφρά κατάθλιψη, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη ήταν παρούσες στο 17% των ασθενών 2-3 μήνες μετά την έξοδο και επέμενε 6 μήνες μετά από αυτή. Μέχρι τους 12-14 μήνες το ποσοστό μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης μειώθηκε ελαφρώς στο 13%.

Ο ερευνητής Dr. O. Joseph Bienvenu αναφέρει ότι τα ποσοστά κατάθλιψης στους πρώην ασθενείς σε ΜΕΘ είναι 3-4 φορές υψηλότερα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν υψηλότερος σε ασθενείς που είχαν ψυχολογικά συμπτώματα πριν την εισαγωγή στη ΜΕΘ και σε αυτούς που εμφάνισαν συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας στην ΜΕΘ ή στο νοσοκομείο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι άνθρωποι με κατάθλιψη όχι μόνο έχουν πιο αργή ανάρρωση αλλά επίσης εμφανίζουν οικονομικό φόρτο επειδή συχνά δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και οι φροντιστές πρέπει να μένουν στο σπίτι μαζί τους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Critical Care Medicine.

 

Πηγές:
Critical Care Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις