Σε μεγάλη έρευνα που έγινε σε βετεράνους των ΗΠΑ παρατηρήθηκε ότι η λήψη στατινών, των σκευασμάτων που συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερόλης φάνηκε να μειώνει τα ποσοστά καρκίνου κατά 25%.

Αν και έρευνες στο εργαστήριο έχουν υποδείξει ότι οι στατίνες μπορούν να εμποδίσουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, κλινικές δοκιμές δεν κατάφεραν να το επιβεβαιώσουν, σημειώνει ο Dr.Wildon Farwell στο ‘Journal of the Νational Research Institute’.

Οι ερευνητές αποδίδουν την έλλειψη αποδείξεων στη νεαρή ηλικία των συμμετεχόντων και στις σύντομες χρονικές περιόδους που παρακολουθήθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

Στη νέα έρευνα, η ομάδα του Farwell, συνέκρινε ανθρώπους δυο ομάδων. Στην πρώτη, 26.000 ασθενείς χρησιμοποιούσαν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση αλλά όχι για τη μείωση της χοληστερόλης και 27.000 άνθρωποι χρησιμοποιούσαν στατίνες για δυο χρόνια.

Η μέση ηλικία ήταν 66,5 χρόνια, ενώ κανείς δεν είχε καρκίνο στην έναρξη της έρευνας. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια. Περισσότεροι από 96% ήταν άντρες.

Η εμφάνιση καρκίνου έφθασε στο 9,4% μεταξύ των χρηστών στατινών και στο 13,2% στην ομάδα αυτών που δεν ελάμβαναν στατίνες, διαφορά στατιστικώς σημαντική.

Το αποτέλεσμα αυτό ήταν στατιστικά σημαντικό για τον καρκίνο του παχέως εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη. Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν χαμηλότερος κίνδυνος κατά 35%,κατά 30% και κατά 10%.

Παρατηρήθηκε επίσης σημαντική ανταπόκριση στη δόση, με τις ψηλότερες δόσεις να σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου.

Μετά την προσαρμογή των στοιχείων για την επίδραση της ηλικίας, του βάρους, άλλων ασθενειών, του καπνίσματος, των επιπέδων χοληστερόλης και του ιστορικού εξετάσεων για το παχύ έντερο, ο κίνδυνος ανάπτυξης κάποιας μορφής καρκίνου ήταν χαμηλότερος κατά 26% στην ομάδα των συμμετεχόντων που λάμβαναν στατίνες.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα που θα αξιολογήσει τις στατίνες σαν προληπτικό μέτρο κατά του καρκίνου, καταλήγει η ερευνητική ομάδα.

Πηγές:
‘Journal of the Νational Research Institute’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους
Η Roche τερματίζει σειρά θεραπευτικών δοκιμών για τον καρκίνο του πνεύμονα