Νέα γονίδια που συνδέονται με τη χοληστερόλη LDL, γνωστή και ως ‘κακιά’ χοληστερόλη εντοπίστηκαν από βρετανούς επιστήμονες, εξέλιξη που θεωρείται ότι θα ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες που θα στοχεύουν τον σημαντικό αυτό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL προκαλούν βλάβες στον οργανισμό αποφράσσοντας τις αρτηρίες. Ειδικοί δηλώνουν ότι η βρετανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Human Genetics’ θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές.

Η καρδιαγγειακή νόσος προκαλεί τον θάνατο 16,7 εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως.

Η ομάδα της ιατρικής σχολής του Queen Mary εξέτασε λεπτομερώς την αλληλουχία του DNA για να εντοπίσει ποια γονίδια ενδεχομένως εμπλέκονται στον έλεγχο της χοληστερόλης.

Εντόπισαν μια νέα περιοχή στο χρωμόσωμα 1 που φαίνεται πως επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL και η οποία σχετίζεται με αύξηση 6% στα επίπεδα της LDL στο αίμα.

Η Καθηγήτρια Patricia Munroe θεωρεί ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς είναι στενά συνδεδεμένα με την καρδιαγγειακή νόσο και αντιπροσωπεύουν ιδανικούς στόχους για νέα φάρμακα.

Ο Καθηγητής Jeremy Pearson, του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, σημειώνει ότι τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα μειώνουν τη χοληστερόλη και θα βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγές:
‘American Journal of Human Genetics’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους