Νέα έρευνα του University of Warwick, στη Βρετανία και του Fudan University, στην Κίνα πάει ένα βήμα παραπέρα την κατανόηση της σύνδεσης σώματος και κατάθλιψης.
Η έρευνα έδειξε ότι η κατάθλιψη επηρεάζει την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην έλλειψη ανταμοιβής, τον πλευρικό κογχομετωπιαίο φλοιό, έτσι ώστε όσοι υποφέρουν από τη νόσο να νιώθουν αίσθημα απώλειας και απογοήτευση.
Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που γίνεται ενεργή όταν δεν λαμβάνονται ανταμοιβές συνδέεται επίσης με την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην αίσθηση του εαυτού, οδηγώντας πιθανόν σε σκέψεις προσωπικής απώλειας και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Η κατάθλιψη συνδέεται επίσης με μειωμένη συνδεσιμότητα μεταξύ της περιοχής της ανταμοιβής στο μέσο προμετωπιαίο φλοιό και των συστημάτων μνήμης στον εγκέφαλο- εκεί μπορεί να οφείλεται το ότι οι ασθενείς έχουν μειωμένη εστίαση σε ευτυχισμένες αναμνήσεις.
Οι νέες ανακαλύψεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης πηγαίνοντας στη ρίζα της νόσου και βοηθώντας τους ασθενείς να σταματήσουν να εστιάζουν σε αρνητικές σκέψεις.
Σε μια μεγάλη έρευνα, σχεδόν 1.000 άνθρωποι στην Κίνα υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου που ανέλυσαν τις συνδέσεις μεταξύ μέσου και πλευρικού κογχομετωπιαίου φλοιού, περιοχές που επηρεάζονται από την κατάθλιψη.
Ο Jianfeng Feng, δήλωσε ότι το εύρημα με το συνδυασμό των πολλών στοιχείων που συνέλεξε η ομάδα από διάφορες χώρες και τις καινοτόμες μεθόδους τους οδηγεί στον εντοπισμό της ρίζας της κατάθλιψης που θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για καλύτερες αγωγές στο κοντινό μέλλον.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain.
Πηγές:
Brain.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγίες προστασίας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε γυναίκες- θύματα βίας
Στυτική δυσλειτουργία: Μήπως φταίει η υπέρταση;
25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών