Μηχανικοί με χρηματοδότηση του National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering (NIBIB) ανέπτυξαν μικρή συσκευή που φοριέται στο δέρμα η οποία εντοπίζει τα επίπεδα αλκοόλ στον ιδρώτα και στέλνει τις πληροφορίες στο smartphone του χρήστη σε 8 λεπτά. Σχεδιάστηκε ως βολική μέθοδος για να παρακολουθούν οι άνθρωποι την πρόσληψη αλκοόλ.

Συνεργασία επιστημόνων του University of California, San Diego στο La Jolla είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της μικρής συσκευής που εντοπίζει τα επίπεδα αλκοόλ και μεταδίδει την πληροφορία σε κινητό τηλέφωνο.

Η Seila Selimovic, εξηγεί ότι η συσκευή μοιάζει με προσωρινό τατουάζ αλλά στην πραγματικότητα είναι επίθεμα βιοαισθητήρα με ενσωματωμένα εύκαμπτα ασύρματα μέρη. Ένα μέρος της συσκευής απελευθερώνει χημική ουσία που προκαλεί εφίδρωση στο δέρμα κάτω από το επίθεμα.

Άλλο μέρος της εντοπίζει αλλαγές στο ηλεκτρικό ρεύμα που ρέει μέσω του ιδρώτα το οποίο μετρά τα επίπεδα αλκοόλ και τα στέλνει στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη.

Το νέο μόνιτορ έχει το πλεονέκτημα ότι δεν είναι παρεμβατικό και δεν φαίνεται σε άλλους, για παράδειγμα στους θαμώνες ενός μπαρ-στοιχεία που το καθιστούν ελκυστικό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συσκευή έχει μεγάλη δυνατότητα να αυτομετρώνται οι άνθρωποι και να αποφεύγουν να οδηγούν αν έχουν πιεί πολύ.

Ο ερευνητής Patrick Mercier, του UCSD, εξηγεί τα πλεονεκτήματα.

Η μέτρηση του αλκοόλ στον ιδρώτα έχει επιχειρηθεί και παλαιότερα, αλλά εκείνες οι τεχνολογίες χρειάζονταν 2-3 ώρες για τη μέτρηση. Το επίθεμα στέλνει τα επίπεδα αλκοόλ στο smartphone σε μόλις 8 λεπτά, καθιστώντας την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο πιθανή, πρακτική και προσωπική.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Sensors.

 

Πηγές:
ACS Sensors.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου