Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων πραγματοποιήθηκε στη Δράμα ομιλία για το συγκεκριμένο θέμα.
Στην ομιλία έκανε την έναρξη ο γνωστός διαβητολόγος και Δ/ντης της Παθολογικής Κλινικής κ. Βλαχογιάννης και αναφέρθηκε στη σημασία των εγκεφαλικών στη δημόσια υγεία και στις επιπτώσεις στο περιβάλλον του ασθενή. Μετά έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του ΙΣ Δράμας κ. Γεωργιάδης και τόνισε τη σημασία οργάνωσης ομιλιών για το κοινό από ιατρικούς φορείς και μετά μίλησε ο εκπρόσωπος του Δήμου Δράμας γενικός ιατρός κ. Μπαϊρακτάρης σχετικά με τη σημασία της πρόληψης για τη μείωση της επίπτωσης των εγκεφαλικών.
Στη συνέχεια ο πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Rudolf Δ/ντης Νευρολόγος στο Παπαγεωργίου ο οποίος μίλησε για τη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικών, εξήγησε την παθοφυσιολογία και τα συμπτώματά τους και αναφέρθηκε στο βέλτιστο τρόπο θεραπείας, όπως η θρομβόλυση και η παρέμβαση από ομάδα ιατρών σε μονάδες εγκεφαλικών. Αυτές μπορεί να είναι ένας απλός θάλαμος αυξημένης φροντίδας σε μια παθολογική ή νευρολογική κλινική που με σωστή φροντίδα μπορεί να βελτιώσουν την πρόγνωση των ασθενών μειώνοντας τις επιπλοκές τους.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Ξάνθης, Επιμελητής Α' Παθολογίας και υπεύθυνος του ιατρείου εγκεφαλικών της Παθολογικής Κλινικής. Αναφέρθηκε στους τρόπους πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης των εγκεφαλικών. Η πρωτογενής αφορά τη ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως η πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η παρουσία κολπικής μαρμαρυγής και η παρουσία θρομβοφιλίας και η δευτερογενής αφορά την αναζήτηση του αιτίου που προκάλεσε το εγκεφαλικό και περιλαμβάνει ενδελεχή καρδιολογικό και αγγειολογικό έλεγχο από ομάδα ιατρών.
Τέλος, μίλησε ο κ. Καλλίνικος, φυσίατρος από το Κέντρο αποκατάστασης Αναβίωση σχετικά με τους τρόπους ενεργητικής φυσιοκοθεραπείας με σύγχρονα μέσα και τη σημασία της ολιστικής παρέμβασης από ομάδα επιστημόνων για την καλύτερη αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό.
Εκτιμάται ότι το παρακολούθησαν 150 άτομα. Παρέστησαν η Δ/ντρια της Νευρολογικής Κλινικής του ΓΝ Καβάλας κα Αλεξίου, μέλη του ΔΣ του συλλόγου διαβητικών και της Ένωσης κυριών Δράμας και εργαζόμενοι του νοσοκομείου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]