Επιστήμονες αναπτύσσουν φάρμακο που ανακουφίζει από την κούραση μετά από έντονη άσκηση και το οποίο θα μπορούσε να ωφελήσει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Ομάδα του Πανεπιστημίου Κολούμπια ανακάλυψε ότι η κούραση που ακολουθεί την άσκηση προκαλείται από διαρροή ασβεστίου στα κύτταρα των μυών.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα φάρμακο κατά της διαρροής και χρησιμοποιείται με επιτυχία για να ανακουφίζει από την κούραση τα εξαντλημένα ποντίκια.

Πιστεύουν επίσης ότι οι διαρροές ασβεστίου είναι υπεύθυνες για σοβαρή εξάντληση σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο διαδικτυακό περιοδικό ‘National Academy of Sciences’ οδηγεί σε αισιοδοξία πως το φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει στην βελτίωση των συμπτωμάτων εξάντλησης.

Προηγουμένως οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η κούραση μετά από έντονη και συνεχή άσκηση όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων οφειλόταν στη συσσώρευση γαλακτικού οξέως στους μυς.

Ωστόσο, η θεωρία αυτή έχει πρόσφατα αμφισβητηθεί από ειδικούς. Η τελευταία έρευνα δείχνει πως ευθύνεται μια μικρή διαρροή μέσα στα μυϊκά κύτταρα.

Η διαρροή που επιτρέπει στο ασβέστιο να υπάρχει συνεχώς μέσα στα μυϊκά κύτταρα εξασθενεί τη δύναμη που παράγεται από τον μυ και ενεργοποιεί ένζυμο που συνδέεται με πρωτεΐνες και επιφέρει βλάβες στις μυϊκές ίνες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διαρροή ήταν παρούσα στους μυς των ποντικών μετά από έντονη άσκηση καθημερινά σε κολύμβηση και σε αθλητές μετά από τρεις μέρες έντονης ποδηλασίας.

Η ομάδα είχε προηγουμένως εντοπίσει την ίδια διαρροή σε μυς ζώων με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η διαρροή εντοπίστηκε μόνο σε ανθρώπους και ποντίκια που είχαν εξαντληθεί από την άσκηση.

Σε φυσιολογικές καταστάσεις το σώμα είναι ικανό να επιδιορθώνει τις βλάβες στους μυς. Ωστόσο, η έρευνα υποδεικνύει ότι οι ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια έχουν να υποστούν συνεχείς διαρροές με αποτέλεσμα να μη δίνουν ποτέ την ευκαιρία στους μυς να χαλαρώσουν.

Υποδεικνύει πως είναι αυτό παρά η μείωση στην ποσότητα αίματος και οξυγόνου που προμηθεύει τους μυς η καρδιά, που προκαλεί την κούραση που συχνά συνδέεται με την πάθηση.

Η κούραση μπορεί να είναι τόσο έντονη που οι ασθενείς να μη μπορούν να σηκωθούν, να βουρτσίσουν τα δόντια τους ή να φάνε.

Οι ερευνητές έδωσαν το πειραματικό φάρμακο σε ποντίκια, πριν αυτά αρχίσουν πρόγραμμα κολύμβησης τριών εβδομάδων.

Χωρίς το φάρμακο τα ποντίκια εξαντλούνταν μετά από τρεις εβδομάδες αλλά αυτά που έλαβαν το φάρμακο ήταν ακόμα ενεργητικά στο τέλος του προγράμματος εκγύμνασης και οι μυς τους έδειχναν λιγότερα σημάδια βλάβης.

Προσεχώς θα δοκιμαστεί το φάρμακο σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ακόμα και αν αποδειχτεί πετυχημένο θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια πριν κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Πηγές:
‘National Academy of Sciences’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Οδηγίες ΕΟΔΥ για πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων σε επισκέπτες και αθλητές
Διάσειση στους αθλητές: Εξέταση αίματος δείχνει πότε πρέπει να σταματήσει η προπόνηση
Η MSD μέσω θυγατρικής εταιρείας ανακοίνωσε την εξαγορά της EyeBio