Η κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και είναι κύρια αιτία κακής υγείας και αναπηρίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο αριθμός των ανθρώπων με κατάθλιψη αυξήθηκε περισσότερο από 18% μεταξύ 2005 και 2015 αλλά η έλλειψη στήριξης και ο φόβος στίγματος εμποδίζουν πολλούς ανθρώπους από τη λήψη αγωγής.

Η Dr. Margaret Chan γενική διευθύντρια του ΠΟΥ δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία καλούν τις χώρες να ξανασκεφτούν προσεγγίσεις για την ψυχική υγεία και να την αντιμετωπίσουν επειγόντως.

Η καμπάνια του ΠΟΥ σκοπεύει να ενισχύσει τον αριθμό ανθρώπων με κατάθλιψη που αναζητούν και λαμβάνουν βοήθεια. Ένας από τους κύριους τρόπους είναι η μείωση της προκατάληψης σχετικά με την ψυχική υγεία.

Ο Dr. Shekhar Saxena, δήλωσε ότι ‘’το στίγμα που συνδέεται με την ψυχική υγεία είναι η αιτία που αποφασίσαμε να ονομάσουμε την καμπάνια ‘’Κατάθλιψη ας μιλήσουμε’’.

Ο Saxena δήλωσε ότι για κάποιον που ζει με κατάθλιψη η συζήτηση με έναν άνθρωπο που εμπιστεύεται, συχνά είναι το πρώτο βήμα προς την αγωγή και την ανάρρωση.

Άλλη σημαντική αιτία είναι η αύξηση των δαπανών στην ψυχική υγεία. Πολλές χώρες προσφέρουν λίγη ή καθόλου στήριξη σε ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Κατά μέσον όρο, μόνο το 3% των κονδυλίων επενδύεται στην ψυχική υγεία και κυμαίνεται από λιγότερο από 1% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, σε 5% σε χώρες υψηλού εισοδήματος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ακόμα και σε πλούσια κράτη, σχεδόν το 50% των ανθρώπων με κατάθλιψη δεν λαμβάνει αγωγή.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD