Η διέγερση του εγκεφάλου με πανεπιστημιακές σπουδές ή η ανάληψη ηγετικού ρόλου στη δουλειά μπορεί ενδεχομένως να ωφελούν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα του University of Exeter χρησιμοποίησε στοιχεία 2.000 πνευματικά υγιών ανθρώπων άνω των 65.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη θεωρία ότι εμπειρίες στην αρχή ή στο μέσον της ζωής που αποτελούν πρόκληση για τον εγκέφαλο κάνουν τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς στις αλλαγές που προκύπτουν από την ηλικία ή την αρρώστια.

Η ανάλυση έδειξε ότι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα νοητικών αποθεμάτων είναι πιο πιθανό να έχουν καλή πνευματική φόρμα για μεγαλύτερο διάστημα, κάνοντας πιο ανθεκτικό τον εγκέφαλο σε νόσους όπως η άνοια.

Η Linda Clare, δήλωσε ότι η απώλεια των νοητικών ικανοτήτων δεν είναι αναπόφευκτη. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να δράσουμε αυξάνοντας τις πιθανότητες διατήρησης της πνευματικής υγείας, με υγιεινό τρόπο ζωής και δραστηριότητες που διεγείρουν το νου.

Πρόσθεσε ότι άνθρωποι που ακολουθούν δραστηριότητες που διεγείρουν το νου, τον προκαλούν να χρησιμοποιήσει διαφορετικές στρατηγικές που εξασκούν διάφορα δίκτυα, έχουν υψηλότερα νοητικά αποθέματα.

Αυτό δημιουργεί ένα φράγμα στον εγκέφαλο και τον καθιστά πιο ανθεκτικό. Σημαίνει ότι σημάδια εξασθένησης γίνονται πιο εμφανή σε υψηλότερη αφετηρία όσον αφορά τη νόσο.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν ο υγιεινός τρόπος ζωής συνδεόταν με καλύτερη επίδοση σε τεστ νοητικών ικανοτήτων

Ανακάλυψαν ότι η υγιεινή διατροφή, περισσότερη άσκηση και περισσότερη κοινωνική και πνευματικά διεγερτική δραστηριότητα όπως και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ενισχύουν τη νοητική επίδοση.

Ο Bob Woods, του Bangor University, δήλωσε ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με πιο υγιεινό τρόπο ζωής είχαν καλύτερο σκορ σε εξετάσεις πνευματικής ικανότητας και αυτό οφειλόταν μερικώς στο επίπεδο νοητικών αποθεμάτων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine.

Πηγές:
PLOS Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
H επόμενη μέρα των βιοδεικτών - Παραδείγματα εξοικονόμησης κόστους
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα