Η μουσική μπορεί πράγματι να έχει τη δύναμη να θεραπεύει, σύμφωνα με νέα έρευνα του   Brown University, που μελέτησε την επίδραση της εξατομικευμένης μουσικής σε ασθενείς με άνοια.

Η έρευνα συνέκρινε το αποτέλεσμα σε γηροκομεία των ΗΠΑ που εφάρμοζαν εξατομικευμένο πρόγραμμα μουσικής με ιδρύματα χωρίς το πρόγραμμα και την επίδραση σε ασθενείς με άνοια.

Προγράμματα MUSIC & MEMORY είναι εξατομικευμένες playlists που δημιουργήθηκαν για να βοηθούν τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίζουν την αποπροσανατολιστική και αγχωτική εμπειρία του να ζουν με νόσο Alzheimer και άνοια.

Η έρευνα σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους, σε 196 ιδρύματα, ανακάλυψε ότι μετά την εφαρμογή του προγράμματος οι τρόφιμοι με άνοια ήταν σημαντικά πιο πιθανό να σταματήσουν τα αντιψυχωσικά και αγχολυτικά φάρμακα για την άνοια και λιγότερο πιθανό να έχουν διαταραχές στη συμπεριφορά σε σύγκριση με τρόφιμους που δεν ακολούθησαν το πρόγραμμα.

Η έρευνα δεν έδειξε βελτίωση στη διάθεση ασθενών με άνοια μετά το πρόγραμμα.

Αυτό είναι υποσχόμενο, δήλωσε η Rosa Baier, του Brown University. Είναι το πρώτο βήμα στην κατανόηση ότι ενδεχομένως υπάρχουν βελτιώσεις που μπορούν να αποδοθούν σε αυτή την παρέμβαση.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ποσοστό διακοπής αντιψυχωσικών αυξήθηκε σε 20,1% μετά την εφαρμογή του προγράμματος σε σύγκριση με 17,6% πριν το πρόγραμμα

Σε ιδρύματα χωρίς προγράμματα μουσικής το ποσοστό έμεινε σχετικά ίδιο κατά τη διάρκεια της έρευνας

Η διακοπή των αγχολυτικών αυξήθηκε σε 24,4% μετά το πρόγραμμα μουσικής σε σύγκριση με ποσοστό 23,5% προηγουμένως. Το ποσοστό μείωσης των προβλημάτων συμπεριφοράς αυξήθηκε σε 56,5% μετά το πρόγραμμα έναντι  50,9% προηγουμένως.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American journal of Geriatric Psychiatry.

 

Πηγές:
American journal of Geriatric Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ηράκλειο: Χάρισε ζωή με τον θάνατό του 55χρονος Πολωνός γιατρός
Η Γεωργία Γαβριηλίδου νέα προϊσταμένη Νομικού Τμήματος του ΕΜΑ