Στις μέρες μας ακούγεται πολύ συχνά ο όρος «προϊόντα ή φαγητά χωρίς γλουτένη». Στην πραγματικότητα, όμως, ο μέσος Έλληνας πιστεύει ότι όλο αυτό είναι μια ακόμα μόδα της εποχής, μη γνωρίζοντας πως υπάρχει τμήμα του πληθυσμού που πάσχει από κοιλιοκάκη και ο μόνος τρόπος θεραπείας των ασθενών αυτών είναι η δια βίου διατροφή χωρίς ίχνη γλουτένης.
Όταν πρόκειται για χρόνιες παθήσεις όπως είναι η κοιλιοκάκη, πολλοί πάσχοντες εκφράζουν παράπονα ότι η ιατρική επιστήμη δεν είναι σε θέση να βρει θεραπεία για την ασθένειά τους. Ο ασθενής δεν έχει μόνο να ρυθμίσει τα συμπτώματα της νόσου του, αλλά να δυναμώσει ψυχικά για να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα της καθημερινότητάς του.
Για να καταφέρει κάποιος να τηρήσει μακροπρόθεσμα μία δίαιτα χωρίς ίχνη γλουτένης, είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στη συναισθηματική και κοινωνική πλευρά της συνολικής κατάστασης της κοιλιοκάκης, η οποία προκαλεί πρόκληση για τον ασθενή.
Η κοιλιοκάκη από τα μάτια του πάσχοντος
Όταν ένα άτομο διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη, βρίσκεται μπροστά σε έναν άλλο τρόπο ζωής, ο οποίος από την πρώτη κιόλας στιγμή θέτει περιορισμούς και του δημιουργεί ανασφάλεια. Καλείται να αλλάξει διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο που ψωνίζει, που μαγειρεύει, ακόμη και τον τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Η αποφυγή της γλουτένης σε συνδυασμό με την προσωπικότητα κάθε ατόμου προκαλούν θλίψη, φόβο, απογοήτευση, θυμό ή αισθήματα ενοχής, τα οποία πολλές φορές εξελίσσονται σε φόβο επαφής με άλλους ανθρώπους και απομόνωση, ώστε να μην αισθανθεί στη συνέχεια απόρριψη λόγω της νόσου. Ενώ συγχρόνως έχει να αντιμετωπίσει καταστάσεις και να απαντήσει σε ερωτήματα που πολλές φορές τον κάνουν να νιώθει άβολα ή ακόμη και περιθωριοποιημένος.
Κοιλιοκάκη και οικογένεια
Όταν ένα μέλος μιας οικογένειας διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη, τότε καλούνται όλα τα μέλη της να υπακούν σε ειδικούς κανόνες που σχετίζονται με το φαγητό και την παρασκευή του. Το σημείο κλειδί για το πώς θα διαχειριστεί ο πάσχων την ασθένειά του είναι ο τρόπος που θα τον αντιμετωπίσει η ίδια η οικογένεια.
Όλα θα εξελιχθούν πάρα πολύ ομαλά εάν το σύνολο της οικογένειας θεωρήσει απλά ότι ένα μέλος της έχει αυτή την ιδιαιτερότητα, ότι απλώς δεν μπορεί να καταναλώσει τροφές που περιέχουν γλουτένη, χωρίς να ντρέπεται για αυτό και να το θεωρεί ως κάτι που πρέπει να αποκρύψει από το υπόλοιπο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Είναι η ίδια η οικογένεια που πρέπει να προασπίσει την ψυχική υγεία του πάσχοντος, επιτρέποντάς του να συνεχίσει τη ζωή με τους ρυθμούς και τις συνήθειες που είχε υιοθετήσει, χωρίς άγχος και φόβο για την υγεία του, παράγοντες άρρηκτα συνδεδεμένους με την κοινωνική απόσυρση και απομόνωση.
Κοιλιοκάκη και ποιότητα ζωής
Για κάποιον που δεν πάσχει ο ίδιος ή δεν έχει κανέναν στο περιβάλλον του που πάσχει από κοιλιοκάκη, όλα τα ανωτέρω φαντάζουν μακρινά ή ακόμη και υπερβολικά. Για τους πάσχοντες όμως, αλλά και τους συγγενείς και φίλους τους, είναι μια νέα πραγματικότητα, η δική τους πραγματικότητα, και αγωνίζονται αδιαλείπτως να εξασφαλίσουν το στοιχειώδες επίπεδο ποιότητας ζωής, που για άλλους θεωρείται δεδομένο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο της κοιλιοκάκης και τη διατροφή χωρίς γλουτένη μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, που αποτελεί τον Πανελλήνιο Σύλλογο ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε