Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ζώα ανακάλυψε ότι αλλαγές στον εγκέφαλο λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου ενδεχομένως μπορούν να αυξήσουν την επιθυμία για αλκοόλ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το εγκεφαλικό επεισόδιο σκοτώνει νευρώνες στο ραχιαίο πλευρικό ραβδωτό σώμα και σταματά η καταστολή ορισμένων νευρώνων στο μέσο εγκέφαλο.

Οι συγκεκριμένοι νευρώνες του μέσου εγκεφάλου που έχουν τώρα μεγαλύτερη διέγερση στέλνουν σήμα σε συγκεκριμένο είδος υποδοχέα ντοπαμίνης- D1- που οδηγεί κάποιον να έχει επιθυμία για αλκοολούχο ποτό.

Ο Jun Wang, του Texas A&M University δήλωσε ότι το κύκλωμα είναι ενδιαφέρον, επειδή σημαίνει ότι όταν πεθαίνουν τα κύτταρα του πλευρικού ραβδωτού σώματος. το αποτέλεσμα είναι αυξημένη διέγερση των νευρώνων D1 στο μεσοραχιαίο ραβδωτό σώμα.

Θεωρεί ότι η αυξημένη διέγερση προκαλεί την αναζήτηση αλκοόλ.

Στην έρευνα, μετά από ισχαιμικό επεισόδιο στη μέση εγκεφαλική αρτηρία, τα πειραματόζωα εμφάνισαν πολύ λιγότερη  πρόσληψη υγρών, αλλά αυξημένη επιθυμία για αλκοόλ έναντι του νερού, όταν έπιναν.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι η προτίμηση για αλκοόλ μπορεί να φανεί 5 ημέρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο και μέχρι τουλάχιστον τον πρώτο μήνα.

Όταν είχαν επιλογή μεταξύ νερού και αλκοόλ, τα πειραματόζωα επέλεξαν αλκοόλ σε μεγαλύτερο ποσοστό χρόνου σε σχέση με πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, όταν ο υποδοχέας D1 κατεστάλη η συμπεριφορά αναζήτησης αλκοόλ σε ζώα με βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκε σημαντικά, ενώ η ομάδα ελέγχου δεν έδειξε σημαντική αλλαγή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών