Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το κάπνισμα σχετίζεται με άγχος και κατάθλιψη, όπως και με άγχος μόνο. Ωστόσο, άνθρωποι που εμφανίζουν κατάθλιψη αλλά όχι άγχος καπνίζουν το ίδιο με τους άλλους καπνιστές. Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από έρευνα του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου του Bergen και του King’s College στο Λονδίνο.

Η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του άγχους/κατάθλιψης φάνηκε πιο έντονη στις γυναίκες και τους νέους. Συγκεντρώθηκαν στοιχεία 60.000 εθελοντών.

Στοιχεία του Π.Ο.Υ δείχνουν ότι ποσοστό 30% των κατοίκων στο δυτικό κόσμο καπνίζουν καθημερινά. Προηγούμενες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καπνίζουν τόσο όσο και ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Είναι γνωστό πως εκτός από προβλήματα στον οργανισμό, το κάπνισμα σχετίζεται με άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Το άγχος και η κατάθλιψη είναι τα πιο συνήθη παράπονα και συχνά παρατηρούνται σε καπνιστές.

Ο Arnstein Mykletun εξηγεί ότι η έρευνα έδειξε τη δυνατότερη σχέση με το κάπνισμα στην περίπτωση που ο άνθρωπος είναι ταυτόχρονα αγχωμένος και πάσχει και από κατάθλιψη.

Η επόμενη ισχυρότερη σχέση εμφανίζεται στους ανθρώπους με άγχος χωρίς κατάθλιψη και οριακή σχέση φαίνεται να υπάρχει μεταξύ του καπνίσματος και της κατάθλιψης χωρίς άγχος. Δεν παρουσιάστηκε μείωση του άγχους και της κατάθλιψης με το πέρασμα του χρόνου, μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Η έρευνα περιέλαβε 60. 000 ανθρώπους, ηλικίας 20 έως 89 ετών. Η κατάθλιψη αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας την κλίμακα HADS, Νοσοκομειακή Κλίμακα Άγχους και Κατάθλιψης. Το κάπνισμα ορίστηκε ως καθημερινή χρήση τσιγάρων, πούρων ή πίπας.

Ποσοστό 29% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως είναι ενεργοί καπνιστές. Παρόμοιος αριθμός ατόμων δήλωσε πως είχε διακόψει το κάπνισμα, ενώ 42% ήταν πρώην καπνιστές.
Ποσοστό 9,6% είχαν άγχος, 4,9% κατάθλιψη ενώ 5,9% εμφάνιζε συνδυασμό άγχους και κατάθλιψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD