Oι άνθρωποι που ακολουθούν καθιστική ζωή και παραπονιούνται ότι νιώθουν συνέχεια κουρασμένοι, έχουν μια εύκολη λύση στη διάθεσή τους. Την άσκηση.
Η τακτική άσκηση, χαμηλής έντασης, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας κατά 20% και να μειώσει την κούραση κατά 65%, σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γεωργίας.
Συχνά πιστεύουμε ότι η γρήγορη άσκηση θα μας εξαντλήσει, ειδικά αν ήδη αισθανόμαστε κουρασμένοι, σημειώνει ο Tim Puetz.
Ωστόσο, έχει φανεί πως η τακτική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, ειδικά στους ανθρώπους που ακολουθούν καθιστική ζωή.
O Puetz και η ομάδα του, με επικεφαλής τον Patrick O’ Connor, μελέτησε 36 ανθρώπους που δεν ασκούνταν τακτικά και που ανέφεραν ότι ένιωθαν πάντα κουρασμένοι.
Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Μια ακολούθησε μέτριας έντασης άσκηση για 20 λεπτά σε ποδήλατο, τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες, η δεύτερη είχε παρόμοιο πρόγραμμα αλλά με πιο αργούς ρυθμούς και η τρίτη δεν ασκήθηκε καθόλου.
Οι ομάδες που ακολούθησαν μέτρια και χαμηλής έντασης άσκηση είχαν 20% αύξηση στα επίπεδα ενέργειας σε σχέση με αυτούς που δεν ασκήθηκαν, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Psychotherapy and Psychosomatics.’
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ομάδα που ασκήθηκε με χαμηλή ένταση ανέφερε περισσότερη μείωση της κούρασης σε σχέση με όσους ασκήθηκαν πιο έντονα.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η μέτρια άσκηση είναι υπερβολική για ανθρώπους που ήδη νιώθουν κουρασμένοι και μπορεί να συντελεί στο ότι δεν παρατηρείται μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το αν είχαν ακολουθήσει πρόγραμμα χαμηλής έντασης.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πολλοί άνθρωποι δουλεύουν πολύ και δεν κοιμούνται αρκετά. Η άσκηση αποτελεί τρόπο να αισθάνονται οι άνθρωποι περισσότερο ενεργητικοί. Υπάρχει επιστημονική βάση γι αυτό και πλεονεκτήματα έναντι της καφεΐνης.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει την ενέργεια, ειδικά με τον καιρό.
Η ομάδα δημοσίευσε έρευνα το 2006 όπου έδειξε ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει την κούραση σε ασθενείς με καρκίνο, καρδιοπάθεια και άλλες παθήσεις. Η νέα έρευνα εστίασε σε ανθρώπους των οποίων η κούραση δε συνδεόταν με παθήσεις.
Πηγές:
‘Psychotherapy and Psychosomatics'
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις