Νέα έρευνα σχετικά με την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση, έδειξε ότι τα καρδιολογικά προβλήματα που συνδέονται με αυτήν φαίνεται πως υποχωρούν μετά τον τερματισμό της αλλά εμφανίζεται νέος κίνδυνος καρκίνου.

Το ότι τα προβλήματα στην καρδιά που σχετίζονται με ορμόνες ενδεχομένως δεν είναι μόνιμα, είναι καλό νέο για εκατομμύρια γυναίκες.

Ωστόσο οι νέοι κίνδυνοι για άλλους καρκίνους, ειδικά για όγκους στους πνεύμονες, σε γυναίκες που είχαν πάρει χάπια οιστρογόνων-προγεστίνης για περίπου 5 χρόνια προβλημάτισαν τους ερευνητές και ειδικούς.

Αυτοί οι κίνδυνοι δεν ήταν αναμενόμενοι, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Gerardo Heiss του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Η ανάλυση εστίασε στην υγεία των γυναικών δυο- τρια χρόνια μετά το τέλος της έρευνας. Κατά τη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου όσες γυναίκες σταμάτησαν τη θεραπεία είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οποιοδήποτε είδος καρκίνου σε σχέση με τις γυναίκες που έπαιρναν εικονικά φάρμακα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για όλους τους καρκίνους έφτανε μόνο σε τρεις παραπάνω περιπτώσεις για κάθε 1.000 γυναίκες που ακολουθούν την αγωγή.

Παρόλα αυτά, ο Heiss δήλωσε ότι οι γυναίκες που κάποτε ακολουθούσαν την αγωγή πρέπει να μην ξεχνούν τις εξετάσεις για καρκίνο, στις οποίες περιλαμβάνεται η μαστογραφία.

Η αρχική έρευνα, σε 16.608 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σχεδιάστηκε για να εξετάσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της λήψης χαπιών, που εθεωρείτο ότι θα ωφελήσουν την υγεία των γυναικών. Σταμάτησε το 2002 όταν φάνηκαν περισσότεροι καρκίνοι στο μαστό, περιστατικά καρδιακών προσβολών και σχετικά προβλήματα στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ορμόνες σε σχέση με αυτές που δεν χρησιμοποιούσαν.

Υπήρχαν κάποια οφέλη στην υγεία, περιορισμένος κίνδυνος καταγμάτων στο ισχίο και καρκίνου στο παχύ έντερο αλλά η ανάλυση έδειξε ότι τα οφέλη υποχωρούσαν όταν οι γυναίκες σταματούσαν τα χάπια.

Οι ερευνητές θεωρούν πως τα νέα αποτελέσματα στέλνουν το ίδιο μήνυμα που προέκυψε και τότε που έληξε η έρευνα, ότι οι κίνδυνοι ξεπερνούν τα οφέλη και τα χάπια οιστρογόνων-προγεστίνης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για να ανακουφιστούν οι γυναίκες από τις εξάψεις και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, με τη μικρότερη δόση και για το λιγότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Η Dr. JoAnn Manson, σημειώνει ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την αιτία του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο.

Στα είδη των καρκίνων συμπεριλαμβάνεται και ο καρκίνος στο μαστό, ο οποίος επίσης εμφανίστηκε πιο συχνά σε γυναίκες που ακολούθησαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η γυναικολόγος Dr. Sherry Nordstrom σημειώνει ότι προκαλεί έκπληξη το αποτέλεσμα αλλά θεωρεί πως οι ορμόνες παραμένουν κατάλληλη θεραπεία για γυναίκες με άσχημα συμπτώματα.

Η καρδιολόγος Dr. Nieca Goldberg, δήλωσε πως η έρευνα υπογραμμίζει πως εκτός από τις εξετάσεις για καρκίνο, οι γυναίκες που σταματούν να παίρνουν ορμόνες χρειάζεται να βρουν άλλους τρόπους να διατηρήσουν δυνατά τα οστά τους, στους οποίους περιλαμβάνεται η άσκηση και το ασβέστιο.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’.

Πηγές:
‘Journal of the American Medical Association’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;