Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί, από 50 εκατομμύρια σε 152 εκατομμύρια μέχρι το 2050, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
"Σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι αναπτύσσουν άνοια κάθε χρόνο, από τα οποία, 6 εκατομμύρια βρίσκονται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα", υποστηρίζει ο κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού.
Το εκτιμώμενο ετήσιο συνολικό κόστος της άνοιας είναι 818 δισ. δολάρια ΗΠΑ, που ισοδυναμεί με περισσότερο από το 1% του συνολικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το συνολικό κόστος περιλαμβάνει τα άμεσα ιατρικά έξοδα, την κοινωνική φροντίδα και την άτυπη φροντίδα (απώλεια εισοδήματος των φροντιστών). Μέχρι το 2030, το κόστος αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ένα κόστος που θα μπορούσε να υπονομεύσει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και να συντρίψει τις υπηρεσίες υγείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων μακροχρόνιας περίθαλψης.
Το πρώτο παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης ξεκίνησε!
Το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο για την Άνοια, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ξεκίνησε την Παρασκευή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα παρακολουθήσει την πρόοδο στην παροχή υπηρεσιών σε άτομα με άνοια τόσο εντός των χωρών όσο και παγκοσμίως. Θα παρακολουθεί την παρουσία εθνικής πολιτικής και σχεδίων, μέτρων μείωσης των κινδύνων και υποδομής για την παροχή φροντίδας και θεραπείας.
"Πρόκειται για το πρώτο παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης της άνοιας που περιλαμβάνει τόσο μεγάλη ποικιλία δεδομένων", δήλωσε ο Δρ Tarun Dua, του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών του WHO. "Το σύστημα όχι μόνο θα μας επιτρέψει να παρακολουθήσουμε την πρόοδο, αλλά εξίσου σημαντικό, να εντοπίσουμε τομείς στους οποίους χρειάζονται οι μελλοντικές προσπάθειες".
Μέχρι στιγμής, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συλλέξει στοιχεία από 21 χώρες όλων των επιπέδων εισοδήματος, ενώ μέχρι το τέλος του 2018, αναμένεται ότι 50 χώρες θα συνεισφέρουν δεδομένα.
Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό χωρών που υποβάλλουν στοιχεία ήδη αναλαμβάνουν δράση σε τομείς όπως ο προγραμματισμός, η ευαισθητοποίηση της άνοιας και η φιλικότητα στην άνοια (όπως η διευκόλυνση της συμμετοχής σε κοινοτικές δραστηριότητες και η αντιμετώπιση του στιγματισμού των ατόμων που ζουν με άνοια) κατάρτιση για τους φροντιστές, οι οποίοι είναι πολύ συχνά μέλη της οικογένειας.
Από τις χώρες που ανέφεραν μέχρι σήμερα δεδομένα:
Το 81% έχει πραγματοποιήσει εκστρατεία συνειδητοποίησης της άνοιας ή μείωσης του κινδύνου
Το 71% έχει σχέδιο άνοιας
Το 71% παρέχει υποστήριξη και εκπαίδευση για τους φροντιστές
Το 66% έχει μια πρωτοβουλία φιλική προς την άνοια.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες συνιστώνται από τον ΠΟΥ στο Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης σχετικά με την αντίδραση της δημόσιας υγείας στην άνοια 2017-2025. Το σχέδιο παρέχει ένα περιεκτικό πλάνο δράσης, σε τομείς όπως: η ευαισθητοποίηση της άνοιας και η φιλικότητα προς την άνοια, μειώνοντας τον κίνδυνο, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα, έρευνα και καινοτομία, και υποστήριξη για τους φροντιστές της άνοιας κ.λπ.
Ο αριθμός των άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την άνοια το 2016 ήταν σχεδόν 7.000. Μέγεθος που υπολείπεται από τα 15. 000 άρθρα για το διαβήτη και περισσότερα από 99. 000 άρθρα για τον καρκίνο κατά το ίδιο έτος. Ως εκ τούτου, απαιτείται έρευνα όχι μόνο για την εξεύρεση θεραπείας για την άνοια, αλλά και στους τομείς της πρόληψης, της μείωσης του κινδύνου, της διάγνωσης, της θεραπείας και της περίθαλψης.
Το Παρατηρητήριο θα παράσχει μια τράπεζα γνώσεων όπου οι αρχές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, οι ιατρικοί επαγγελματίες, οι ερευνητές και οι οργανώσεις θα μπορέσουν να βρουν κατευθυντήριες γραμμές και σύνολα εργαλείων για την πρόληψη και τη φροντίδα της άνοιας.
Υπογραμμίζεται τέλος ότι, η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας και αντιπροσωπεύει το 60-70% των περιπτώσεων. Οι άλλοι συνήθεις τύποι είναι η αγγειακή άνοια και οι μικτές μορφές.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι