Οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι στο γάμο τους έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με τους ‘δυστυχισμένους’ παντρεμένους ή εργένηδες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Brigham Young.

Παράλληλα, ακόμα και αν κάποιος έχει υποστηρικτικό περιβάλλον, αυτό δεν μεταφράζεται σε όφελος για την αρτηριακή πίεση για τους ανύπαντρους ή όσους παντρεμένους δεν είναι ικανοποιημένοι από το γάμο τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, φαίνεται πως υπάρχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία όσον αφορά το γάμο. Δεν είναι μόνο το να είναι κάποιος παντρεμένος που επηρεάζει θετικά την υγεία-αυτό που είναι πιο προστατευτικό είναι η ύπαρξη ενός ευτυχισμένου γάμου-σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Julianne Holt-Lunstad, Ψυχολόγος με ειδικότητα τις σχέσεις και την υγεία.

Στην έρευνα περιελήφθησαν 204 παντρεμένοι και 99 ανύπαντροι ενήλικες που φορούσαν συσκευές μέτρησης της πίεσης για 24 ώρες. Τα μόνιτορ κατέγραψαν την αρτηριακή πίεση σε τυχαία διαστήματα και έδωσαν συνολικά 72 αποτελέσματα.

Επιπλέον, στην έρευνα φάνηκε ότι οι ενήλικες που δεν είναι ευχαριστημένοι στο γάμο τους είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με τους εργένηδες και όσους ήταν ευχαριστημένοι στο γάμο τους.

Συνολικά, οι άνθρωποι που έχουν ευτυχισμένο γάμο εμφάνισαν ένδειξη χαμηλότερη κατά 4 μονάδες στην πίεση σε σχέση με τους εργένηδες. Η έρευνα υπέδειξε επίσης ότι η αρτηριακή πίεση μεταξύ των παντρεμένων, ειδικά αυτών που βρίσκονται σε ευτυχισμένο γάμο, υποχώρησε περισσότερο κατά τη διάρκεια του ύπνου σε σχέση με τους ανύπαντρους.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι των οποίων η αρτηριακή πίεση παραμένει υψηλά όλη τη νύχτα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τους ανθρώπους των οποίων η πίεση σημειώνει πτώση.

Η ερευνήτρια σημειώνει ότι οι σύζυγοι μπορούν να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο σχετικά με υγιεινές συνήθειες, όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική επίσκεψη στο γιατρό. Οι άνθρωποι που είναι ευχαριστημένοι στο γάμο τους επίσης έχουν μια πηγή συναισθηματικής στήριξης καταλήγει η Ψυχολόγος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 'Αnnals of Behavioral Medicine'.

Πηγές:
'Αnnals of Behavioral Medicine'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών