Το να έχει κάποιος μεγάλη κοιλιά στη μέση ηλικία φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer ή άλλη μορφή άνοιας δεκαετίες αργότερα, σύμφωνα με ερευνητές.

Στην έρευνά τους εξέτασαν 6.583 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 36 χρόνια. Στην αρχή της έρευνας μετρήθηκε η περίμετρος της μέσης τους.

Συνολικά, 1.049 από αυτούς-σχεδόν 16%-εμφάνισαν Alzheimer ή άλλη μορφή άνοιας όταν έφτασαν στα 70.

Όσοι ανήκαν στην άνω κατηγορία του 20% όσον αφορά την περίμετρο μέσης είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν άνοια σε σχέση με αυτούς που ανήκαν στο χαμηλότερο 20%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μέγεθος της κοιλιάς ήταν καλύτερος δείκτης από την παχυσαρκία όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Rachel Whitmer, του Kaiser Permanente Division of Research, στο ‘Οκλαντ της Καλιφόρνια.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το να έχει κάποιος μεγάλη κοιλιά στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που συσχετίζει το λίπος στην κοιλιά στη μέση ηλικία με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η μεγάλη κοιλιά φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο άσχετα από το αν ο άνθρωπος είχε φυσιολογικό βάρος, ήταν υπέρβαρος ή παχύσαρκος και άσχετα από παθολογικές καταστάσεις όπως διαβήτης, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιαγγειακές νόσοι, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’.

Η ερευνήτρια σημειώνει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί που συνδέουν το μέγεθος της κοιλιάς με τον αυξημένο κίνδυνο για άνοια.

Σημειώνει ότι τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν τα κλινικά αποτελέσματα των υποπροϊόντων του λίπους, αλλά υπάρχουν ενδείξεις σε μοριακό επίπεδο, από μοντέλα σε ζώα και πληθυσμιακές μελέτες ότι θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο.

Το να μετράει κάποιος το μέγεθος της κοιλιάς σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να μην είναι τόσο πολύτιμο σαν δείκτης κινδύνου για άνοια, γιατί οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν φυσιολογικά έχουν την τάση να χάνουν μυϊκή και οστική μάζα και να αυξάνουν το μέγεθος της κοιλιάς τους, καταλήγει η ερευνήτρια.

Πηγές:
'Neurology'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού