Με μεγάλη επιτυχία και αυξημένη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η 13η Πανελλήνια Εκπαιδευτική Συνάντηση του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ), η οποία διεξήχθη από τις 23 έως 25 Φεβρουαρίου, στην Αίγλη Ζαππείου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ευρύ φάσμα επίκαιρων θεμάτων, τα οποία παρουσιάστηκαν από καταξιωμένους επιστήμονες και ειδικούς.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ, Ευάγγελος Ακριβιάδης ανέφερε: «Το εκπαιδευτικό βήμα της Ετήσιας Εκπαιδευτικής Συνάντησης του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ αποτελεί πλέον θεσμό στις επιστημονικές δραστηριότητες της Γαστρεντερολογικής-Ηπατολογικής κοινότητας της χώρας μας, πνευματική παρακαταθήκη του αείμνηστου ιδρυτή του Ιδρύματος Δημήτρη Καραμανώλη και εκ παραδόσεως περιλαμβάνει στο επιστημονικό της πρόγραμμα θέματα κλινικού ενδιαφέροντος αιχμής για τον Κλινικό Ιατρό και Διατροφολόγο».
Στο επιστημονικό πρόγραμμα παρουσιάστηκαν επίκαιρα θέματα διατροφής, που σχολιάσθηκαν από γιατρούς και διατροφολόγους. Η σημασία των διαιτητικών ινών, η χρήση αλκοόλ, ο ρόλος του καφέ στο πεπτικό, η ευαισθησία στη γλουτένη, ο ρόλος της δίαιτας χωρίς γλουτένη, τα 3-D εκτυπωμένα τρόφιμα, αλλά και η διατροφή σε ασθενείς με γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, κίρρωση, ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn), αποτέλεσαν θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Οι εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και η χρήση νέων παραγόντων, καθώς και η ολιστική προσέγγιση στο συχνότερο ηπατικό νόσημα του Δυτικού κόσμου, τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος ήταν θέματα τα οποία επίσης συζητήθηκαν διεξοδικά στη φετινή εκπαιδευτική συνάντηση.
Τα προβλήματα ασθενών με κίρρωση, οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου ήπατος και παγκρέατος, η βέλτιστη αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, γαστρίτιδας και ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, η σχέση αντιπηκτικών και πεπτικού συστήματος, ο βέλτιστος χειρισμός πολυπόδων παχέος εντέρου και οι πρόοδοι στην προσέγγιση των νοσημάτων των χοληφόρων αποτέλεσαν επίσης θεματικές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Τέλος, οι προκλήσεις και οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β και C, αλλά και αυτοάνοσων/χολοστατικών ηπατοπαθειών προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Ειδικότερα, σχολιάσθηκαν διεξοδικά οι επαναστατικές εξελίξεις στη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C, αλλά και η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Εκρίζωσης της Ηπατίτιδας C, το οποίο υλοποιείται πλέον από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίσθηκε ιδιαίτερα η σύσταση για έλεγχο για ηπατίτιδα C όλων των ατόμων του γενικού πληθυσμού που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, αλλά και η ανάγκη εμπλοκής στη διάγνωση και θεραπεία περισσότερων ιατρών και σαφώς όλων των γαστρεντερολόγων.
Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ, Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α «Λαϊκό» Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, δήλωσε: «Η σημαντική προσέλευση, το ενδιαφέρον και η ενεργός συμμετοχή των συνέδρων αποτελούν την κύρια δύναμη και το ισχυρότερο κίνητρο για τη συνέχιση της φιλόδοξης αυτής προσπάθειας, η οποία πλέον αποτελεί θεσμό και έχει «αγκαλιασθεί» τόσο από την Ιατρική κοινότητα, όσο και γενικότερα από το χώρο της Υγείας και Διατροφής».
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV