Της Σοφίας Νέτα
H καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες και ευθύνεται για περίπου το 55% του συνόλου των θανάτων γυναικών. Η καρδιαγγειακή νόσος – για την οποία βασικός παράγοντας κινδύνου είναι η χοληστερίνη – σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερες γυναίκες από ότι οι πέντε επόμενες αιτίες θανάτου μαζί.
Οι γυναίκες διατρέχουν εννέα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο απ’ ότι από καρκίνο του μαστού, μολονότι ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η πιο κοινή αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος. Όμως, μόνο ένας στους τρεις γιατρούς δηλώνει ότι συμπεριλαμβάνει την εξέταση χοληστερίνης στις συμβουλές που δίνει συνήθως σε γυναίκες άνω των 45 σχετικά με την εμμηνόπαυση.
Έρευνα δείχνει ότι οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα εκτίθενται εν αγνοία τους σε κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Ο λόγος είναι ότι δεν γνωρίζουν ότι η εμμηνόπαυση προκαλεί αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης, αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Αυτό είναι το ανησυχητικό εύρημα μίας πανευρωπαϊκής μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο ξενοδοχείο King George, σε ενημερωτική εκδήλωση, στην οποία μίλησαν γυναίκες επιστήμονες.
- Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για την οστεοπόρωση (44%), τα σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (43%) και τον καρκίνο του μαστού (37%).
- Μόνο μια στις τέσσερις γυναίκες συνδέει την εμμηνόπαυση με την υψηλή χοληστερίνη, ενώ λιγότερες από μια στις τρεις την συνδέουν με την καρδιαγγειακή νόσο.
- Το 73% των γυναικών θα προτιμούσε να ελέγξει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής και όχι με φάρμακα (21%).
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Γενοβέφα Κολοβού, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, ‘η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι γυναίκες πριν και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης βιώνουν ορμονικές μεταβολές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης στα επίπεδα των οιστρογόνων.
Αυτό προκαλεί την αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης τους, τετραπλασιάζοντας στατιστικά την πιθανότητα να νοσήσουν από καρδιακή πάθηση στα δέκα χρόνια που ακολουθούν την εμμηνόπαυση’.
‘Η προστατευτική αυτή δράση των οιστρογόνων χάνεται κατά την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να εξισώνεται σύντομα με αυτόν των ανδρών. Πιο αναλυτικά, η εμμηνόπαυση οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης, διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά του κοιλιακού λίπους, που θεωρείται και το πιο επιβλαβές’ ανέφερε η ενδοκρινολόγος Ειρήνη Λαμπρινουδάκη από το Τμήμα Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης Πανεπιστημίου Αθηνών, που λειτουργεί στο Αρεταίειο Νοσοκομείο .
‘Στην Ελλάδα’, σημείωσε, ‘επικρατεί η εσφαλμένη άποψη ότι επειδή οι Ελληνίδες ακολουθούν σωστή διατροφή δεν κινδυνεύουν άμεσα από καρδιοπάθειες. Δυστυχώς, ο σημερινός τρόπος διατροφής και διαβίωσης απέχει πολύ από την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που ακολουθούσαν οι Έλληνες στη δεκαετία του 1960, όταν ξεκίνησαν να δημοσιεύονται οι μελέτες που έδειχναν χαμηλή συχνότητα καρδιοπαθειών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με έρευνα του Ιατρείου Εμμηνόπαυσης της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, ο μέσος όρος της ολικής χοληστερόλης στις Ελληνίδες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι 230mg/dl, ενώ η αντίστοιχη τιμή της LDL, της ‘κακής’ χοληστερίνης δηλαδή, ανέρχεται στα 150mg/dl, τιμές ανώτερες αυτών που θεωρούνται σήμερα φυσιολογικές’.
‘Η στεφανιαία νόσος αποτελεί την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας των διαβητικών, καθώς ενοχοποιείται για το 50-70%των θανάτων των διαβητικών τύπου ΙΙ, ενώ εμφανίζει 2-4 φορές μεγαλύτερη συχνότητα στον διαβητικό πληθυσμό.
Αξιόπιστες πληθυσμιακές μελέτες δείχνουν διπλάσιο έως τριπλάσιο σχετικό κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο για τους διαβητικούς άνδρες και πενταπλάσιο για τις διαβητικές γυναίκες’, υπογράμμισε η παθολόγος διαβητολόγος Στέλλα Ηρακλειανού, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η σημασία του ελέγχου των επιπέδων της χοληστερίνης από κάθε γυναίκα άνω των 40 ετών. Σημαντικότατο επίσης είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στις πιο συχνές ανεπιθύμητες συνέπειες της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η χοληστερίνη είναι ένα σύμπτωμα που οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορούν να ελέγξουν, μέσα από απλές αλλαγές στην διατροφή και τον τρόπο ζωής.
Ομιλήτριες στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος κα Έλλη Τριανταφύλλου ήταν ακόμη οι Ελένη Μπιλιανού, Υπεύθυνη Λιπιδαιμικού Ιατρείου Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά και η Δήμητρα Ξενάκη, Διευθύντρια Τμήματος Διατροφής ΕΛΑΪΣ-UNILEVER.
Σημειώνεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Becel pro-activ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας