Η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης κατά 15% για δυο χρόνια, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και μειώνει τον κίνδυνο για νόσους που συνδέονται με αυτήν, αναφέρει νέα έρευνα του Louisiana State University στο Baton Rouge.

Σε προηγούμενες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή. Τώρα, η νέα έρευνα που ονομάζεται CALERIE, υποδεικνύει ότι αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το National Institute on Aging και πραγματοποιήθηκε από 3 αμερικανικά πανεπιστήμια. Έγινε σε γυναίκες μεταξύ 25 και 45 ετών και άντρες μεταξύ 25 και 50. Περίπου μισές είχαν φυσιολογικό βάρος και μισές ήταν υπέρβαρες αλλά όχι παχύσαρκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μεταβολικός ρυθμός μειώθηκε σημαντικά μετά από ένα χρόνο διατροφής με λιγότερες θερμίδες. Τον δεύτερο χρόνο της έρευνας, η μείωση συνεχίστηκε και οδήγησε σε περιορισμό του οξειδωτικού στρες-της διαδικασίας που συνδέεται με παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η νόσος Alzheimer και άλλες.

Πηγές:
Cell Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών