Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology (2018, doi: 10.1016 / S2213-8587 (18) 30137-2 ) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η "πίεση στην εργασία" αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, ενώ αντίθετα άνδρες και γυναίκες χωρίς καρδιομεταβολικά νοσήματα και διαταραχές δεν κινδυνεύουν.
Το στρες στην εργασία κάνει πολύ κακό στην υγεία. Η διαταραχή του υποθαλάμου, της υπόφυσης και των επινεφριδίων οδηγούν σε αυξημένη απελευθέρωση ορμονών στρες, που προάγουν την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου μέσω διαταραχής του μεταβολισμού της γλυκόζης. Αυτός ο συνδυασμός με παράλληλο αυξημένο σάκχαρο, αρτηριακή πίεση, λιπίδια του αίματος, αλλά και ύπαρξη παχυσαρκίας, αποτελεί ήδη έναν σημαντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Επιπλέον, αυτοί που πάσχουν συχνότερα είναι οι ψυχικά ασταθείς και οι λιγότερο ανθεκτικοί.
Συγκεκριμένα, οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι δύο παράγοντες στρες είναι επιβλαβείς: Ο πρώτος είναι το λεγόμενο "Job Strain". Εμφανίζεται όταν οι υψηλές απαιτήσεις στο χώρο εργασίας αντιπαραβάλλονται με μια χαμηλή δυνατότητα διαμόρφωσης διαφορετικής κατάστασης. Οι αποδέκτες είναι οι καθαροί "παραλήπτες εντολών" οι οποίοι γίνονται συνεχώς αντικείμενο κριτικής, επειδή δεν "λειτουργούν σωστά". Ο δεύτερος παράγοντας στρες είναι η έλλειψη ανταμοιβής για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Περιγράφει τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, από την στιγμή που η απασχόλησή τους στο χώρο εργασίας δεν ανταμείβεται, ο μισθός είναι χαμηλός, η εκτίμηση απουσιάζει, το ίδιο όπως η ασφάλεια ή οι ευκαιρίες για επαγγελματική άνοδο.
Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Mika Kivimäki από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μελέτησε τις επιπτώσεις της "εργασιακής πίεσης" και της "έλλειψης ανταμοιβής" σε σχέση με την θνησιμότητα σε 7 μελέτες κοόρτης από τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Με 102.633 συμμετέχοντες, ήταν η μεγαλύτερη μελέτη αυτού του είδους. Συνολικά 1.975 άνδρες και 1.466 γυναίκες ανέφεραν στην αρχική έρευνα ότι είχαν υποστεί ήδη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή ότι είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2. Στα επόμενα 13.9 χρόνια προκλήθηκαν συνολικά 3.841 θάνατοι.
Την υψηλότερη θνησιμότητα με 149,8 ανά 10.000 άτομα είχαν οι άνδρες με καρδιομεταβολικά νοσήματα που εκτέθηκαν σε αυξημένη "πίεση εργασίας". Για τους άνδρες χωρίς καρδιομεταβολική νόσο, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μόνο 97,7 ανά 10.000 άτομα.
Πηγές:
Lancet Diabetes & Endocrinology
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή
Τι μπορεί να δείξει το βάδισμα για την υγεία μου
Γυναίκες Φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία ζωής-εργασίας