Αν και όλοι μεγαλώνουν δεν νιώθουν όλοι την ηλικία τους. Αυτά τα αισθήματα της υποκειμενικής ηλικίας θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον τρόπο που γερνά ο εγκέφαλος.

Ερευνητές με χρήση μαγνητικής τομογραφίας ανακάλυψαν ότι ηλικιωμένοι  που αισθάνονται νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία έχουν λιγότερα σημάδια εγκεφαλικής γήρανσης σε σύγκριση με ανθρώπους που αισθάνονται την ηλικία τους ή που νιώθουν μεγαλύτεροι από όσο πραγματικά είναι.

Η έρευνα είναι η πρώτη στον κόσμο που ανακαλύπτει σχέση μεταξύ υποκειμενικής ηλικίας και γήρανσης του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές ενθαρρύνουν τώρα τους ηλικιωμένους να αρχίσουν να φροντίζουν καλύτερα την υγεία του εγκεφάλου τους.

Η ερευνήτρια   Dr Jeanyung Chey του Seoul National University στην Κορέα αναρωτήθηκε  γιατί ορισμένοι αισθάνονται νεότεροι ή μεγαλύτεροι από την ηλικία τους.

Μερικές εξηγήσεις είναι η κατάθλιψη, διαφορές προσωπικότητας ή σωματικής υγείας, ωστόσο κανείς δεν είχε ερευνήσει τις διαδικασίες γήρανσης του εγκεφάλου ως πιθανή αιτία για διαφορές στην υποκειμενική ηλικία.

Είναι φυσιολογικό να εμφανίζουν ορισμένοι νοητική βλάβη καθώς μεγαλώνουν και νέες τεχνικές είναι διαθέσιμες για να εντοπίζουν οι ερευνητές στοιχεία του εγκεφάλου που συνδέονται άμεσα με τη γήρανση ώστε να υπολογίσουν την ηλικία του εγκεφάλου.

Η Dr Chey υπέβαλε σε μαγνητική τομογραφία 68 υγιείς ανθρώπους, 59 έως 84 ετών, και εξέτασε τον όγκο της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο –ο οποίος μειώνεται στη μεγάλη ηλικία. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο μεγάλοι αισθάνονταν καθώς και σε ερωτήσεις που αξιολογούσαν τις νοητικές ικανότητές τους και την αντίληψη τους για τη γενική κατάσταση της υγείας τους.

Όσοι αισθάνονταν νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, λιγότερο πιθανό να έχουν κατάθλιψη και είχαν γενικά καλύτερη υγεία όπως και αυξημένα επίπεδα φαιάς ουσίας σε περιοχές- κλειδιά  του εγκεφάλου.

Η Dr Chey ανακάλυψε ότι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι έχουν τα δομικά χαρακτηριστικά νεότερου εγκεφάλου.

Αυτή η διαφορά παραμένει ισχυρή ακόμα και όταν λαμβάνονται υπόψη άλλοι πιθανοί παράγοντες, όπως η προσωπικότητα, η υποκειμενική υγεία, συμπτώματα κατάθλιψης ή νοητικές λειτουργίες.

Ερευνητές πίστευαν ότι άνθρωποι που αισθάνονται μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία μπορεί ενδεχομένως να έχουν τη δυνατότητα να αισθάνονται τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου, με την απώλεια φαιάς ουσίας να οδηγεί στο να αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση οι νοητικές εργασίες.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με σιγουριά αν σε αυτά τα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου οφείλεται η υποκειμενική ηλικία.

Άλλη υπόθεση είναι ότι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι είναι πιο πιθανό να έχουν πιο ενεργητική σωματική και ψυχική ζωή, που είναι γνωστό πως βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου. Το αντίθετο μπορούμε να πούμε για ανθρώπους που αισθάνονταν μεγαλύτεροι.

Η Dr Chey, κατέληξε ότι αν κάποιος αισθάνεται μεγαλύτερος από την ηλικία του αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σήμα ώστε να αξιολογήσει τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη γήρανση του εγκεφάλου και να λάβει μέτρα για την καλύτερη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Frontiers in Ageing Neuroscience Journal.

Πηγές:
Frontiers in Ageing Neuroscience Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ζεστή, πλεκτή ευγνωμοσύνη της ασθενούς Σ. προς τους γιατρούς της
6 συμβουλές για καλύτερες στύσεις το 2025
1.000 ζωές, όλες ασφαλείς