Η καθημερινή λήψη προβιοτικών αποδείχθηκε σε μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Internal Medicine, ότι καθυστερούν τη μείωση της οστικής μάζας σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ο τρόπος με τον οποίο προέκυψε το αποτέλεσμα δεν στάθηκε δυνατόν να αποσαφηνιστεί.
Η διαταραγμένη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας θεωρείται στις διάφορες συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων ολοένα και περισσότερο ως ένας επιπρόσθετος λόγος ασθενειών. Προηγούμενες μελέτες συνδέουν την εντερική δυσβίωση με την ανάπτυξη της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 ή των αυτοάνοσων ασθενειών.
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πρόσφατα ότι η εντερική χλωρίδα μπορεί επίσης να επηρεάσει την πυκνότητα των οστών. Αποστειρωμένα ποντίκια παρουσίασαν οστεοπόρωση στο παρελθόν, ειδικά όταν η επίδραση των οιστρογόνων μειώθηκε μετά την εμμηνόπαυση.
Αυτό οδήγησε τους γηρίατρους της Ακαδημίας Sahlgrenska στο Γκέτεμποργκ σε μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που περιελάμβανε 90 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν ήδη ελαφριά μείωση της οστικής μάζας αλλά κάτω από το όριο για οστεοπόρωση.
Οι γυναίκες, που ήταν κατά μέσο όρο 76 ετών, χρησιμοποίησαν μία σκόνη ημερησίως για ένα χρόνο, η οποία περιλάμβανε γαλακτοβακίλλους (Lactobacillus reuteri 6475) σε μία από τις δύο γυναίκες. Ο παραγωγός των βακτηρίων ήταν και χορηγός της μελέτης.
Στη διπλή αυτή τυφλή μελέτη, ούτε οι ερευνητές ούτε οι γυναίκες ήξεραν αν λάμβαναν τη δραστική σκόνη ή το εικονικό φάρμακο (placebo). Το κύριο τελικό σημείο της μελέτης ήταν η πυκνότητα οστού που μετρήθηκε στην κνήμη.
Όπως αναφέρει τώρα η ομάδα με επικεφαλής τον Mattias Lorentzon από το πανεπιστήμιο Sahlgrenska στο Γκέτεμποργκ, στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου παρουσιάστηκε αναμενόμενη πτώση της οστικής πυκνότητας κατά 1,85 τοις εκατό . Στην ομάδα που είχαν πάρει προβιοτικά, σημειώθηκε επίσης μείωση, η οποία ωστόσο κυμάνθηκε περίπου στο μισό (0,83%)
Παρά το σαφές στατιστικό αποτέλεσμα, οι σουηδοί γηρίατροι δεν θεωρούν ότι η επίδραση των προβιοτικών μπορεί να αποδειχθεί. Είναι η πρώτη μελέτη με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, αναφέρουν χαρακτηριστικά. Πριν από την όποια σύσταση, τα αποτελέσματα πρέπει να εξεταστούν σε περαιτέρω μελέτες.
Πηγές:
Journal of Internal Medicine
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού