Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι τόσο συνηθισμένη ώστε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει τώρα τις μητέρες να υποβάλλονται σε έλεγχο screening. Το ευρύτερα αποδεκτό εργαλείο είναι η Edinburgh-Postnatal-Depressions-Skala ( EPDS ), όπου οι μητέρες απαντούν σε 10 ερωτήσεις σχετικά με την κατάστασή τους. Στην Indiana των ΗΠΑ χρησιμοποιείται μια απλοποιημένη μορφή (EPDS-3) στην οποία θέτονται μόνο 3 ερωτήσεις. Οι μητέρες συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο κατά κανόνα στην αίθουσα αναμονής.
Δεδομένου ότι οι πατεράδες συχνά συνοδεύουν τη μητέρα και το παιδί σε ιατρικές επισκέψεις, η Erika Cheng από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Indiana υπέβαλε και σε αυτούς το ερωτηματολόγιο.
Αποτέλεσμα: Στις 2.946 από τις 9.572 (30.8%) κλινικές επισκέψεις, ήταν και αυτοί επίσης παρόντες. Συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο σε 806 περιπτώσεις (8,4%). Σε 36 από αυτούς (4,4%), βρέθηκαν ενδείξεις μεταγεννητικής κατάθλιψης. Το ποσοστό ήταν ελάχιστα χαμηλότερο από αυτό των μητέρων, εκ των οποίων το 5,0% είχε σημάδια μεταγεννητικής κατάθλιψης. Το ποσοστό των πατεράδων σε όλες τις μεταγεννητικές καταθλίψεις ήταν 11,7%.
Δεδομένου ότι οι πατεράδες ανησυχούν σήμερα περισσότερο για τα παιδιά απ΄ ό, τι συνέβαινε στις προηγούμενες γενιές, η Cheng φοβάται ότι η μεταγεννητική κατάθλιψη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εξέλιξη των παιδιών. Επομένως συμβουλεύει να υποβάλλονται και εκείνοι σε έλεγχο screening. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναγνώρισε το πρόβλημα και δημοσίευσε έκθεση σχετικά με το ρόλο των πατεράδων το 2016.
Πηγές:
JAMA Pediatrics
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία