Γυναίκες που εμφανίζουν ημικρανίες κάθε εβδομάδα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με αυτές που εμφανίζουν λιγότερες ή καθόλου, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Παράλληλα, αυτές που εμφανίζουν λιγότερο συχνά ημικρανίες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Τα ευρήματα ανακοινώνονται την τρέχουσα εβδομάδα στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Σικάγο και υποδεικνύουν διαφορετικούς μηχανισμούς που συνδέουν τις ημικρανίες με διαφορετικά προβλήματα στο καρδιαγγειακό, σημειώνουν ειδικοί.

Ακόμα και αν ο απόλυτος κίνδυνος της μέσης γυναίκας που πάσχει από ημικρανίες, για εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή είναι χαμηλός, η νέα έρευνα θα πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο άλλων παραγόνων κινδύνου για καρδιακό νόσημα, δήλωσε ο Dr.

Richard Lipton, του Montefiore Headache Center στη Νέα Υόρκη.

Κάποιος με ημικρανία θα πρέπει να ελέγχει τους άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως την υπέρταση, τον διαβήτη, το κάπνισμα, την υψηλή χοληστερόλη και το σωματικό βάρος, σημειώνει ο Lipton.

Προηγούμενη έρευνα ανακάλυψε αυξημένο κίνδυνο για αγγειακά προβλήματα σε άντρες και γυναίκες που εμφάνιζαν ημικρανίες.

Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανία με αύρα βρίσκονται σε πιο αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό, ειδικά αν καπνίζουν και κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων.

Ωστόσο, λείπουν στοιχεία σχετικά με το πώς η συχνότητα των ημικρανιών μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 28.000 γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω. Όταν ξεκίνησε, καμία δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο.

Στα 12 χρόνια που ακολούθησαν και σε σύγκριση με γυναίκες που δεν εμφάνιζαν ημικρανίες, γυναίκες με ημικρανίες που εμφανίζονται λιγότερο από ένα μήνα είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 54% να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο. Όσες εμφάνιζαν ημικρανίες εβδομαδιαίως είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν καρδιολογικά προβλήματα.

Όσες είχαν λιγότερες από μηνιαίες ημικρανίες είχαν αυξημένο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 45% και κατά 64% για καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν εμφάνιζαν ημικρανίες, ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα της Βοστόνης.

Γυναίκες που υπέφεραν από ημικρανίες τουλάχιστον εβδομαδιαίως είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 49% για καρδιαγγειακή νόσο και σχεδόν τριπλάσιο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι επανειλημμένες ημικρανίες μπορεί ενδεχομένως να έχουν άμεση επίδραση στον κίνδυνο εγκεφαλικού. Αυτό φαίνεται αληθοφανές γιατί κατά τη διάρκεια της αύρας, υπάρχουν βαθιές αλλαγές στον εγκέφαλο που μειώνουν τη ροή του αίματος σε αυτόν, εξηγεί ο ειδικός.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συνήθως προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Αν αυτό είναι αλήθεια, η πρόληψη των ημικρανιών θα πρέπει να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού αν και δεν έχει ακόμα διερευνηθεί αυτή η υπόθεση.

Είναι επίσης πιθανό ότι οι συχνές ημικρανίες απλώς υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από εγκεφαλικό επεισόδιο, παρά ότι το προκαλούν, σημειώνει ο ειδικός. Όποια και να είναι η αλήθεια δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Ακόμα και αν ο σχετικός κίνδυνος εγκεφαλικού τριπλασιάζεται στην περίπτωση των συχνών ημικρανιών, ο απόλυτος κίνδυνος για τους περισσότερους ανθρώπους παραμένει χαμηλός, σύμφωνα με τον ερευνητή. Αν κάποιος που θα είχε κίνδυνο εγκεφαλικού της τάξης του 20 στις 100.000 έχει τριπλάσιο κίνδυνο λόγω συχνής ημικρανίας, στο 60/100.000, είναι ακόμα πολύ λίγο πιθανό να υποστεί εγκεφαλικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD