Η ζωή με την πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να είναι δύσκολη αλλά νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι ασθενείς γίνονται καλύτεροι στην αντιμετώπισή της με το πέρασμα του χρόνου.

Η Yael Goverover, δήλωσε ότι υπάρχει παράδοξο γήρανσης σε υγιείς ανθρώπους. Περιμένουμε, άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι να έχουν μεγαλύτερη θλίψη και άγχος λόγω της διαδικασίας γήρανσης, αλλά αντίθετα, μεγαλύτεροι άνθρωποι τείνουν να είναι λιγότερο θλιμμένοι και να έχουν καλύτερη ευεξία σε σύγκριση με νεότερους ενήλικες, δήλωσε.

Η Goverover, του New York University, δήλωσε ότι παρατηρήθηκε η ίδια τάση σε ανθρώπους με τη νόσο. Ηλικιωμένοι με πολλαπλή σκλήρυνση ανέφεραν λιγότερη κατάθλιψη και καλύτερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με νεότερους ανθρώπους.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι απρόβλεπτη νόσος του ΚΝΣ. Διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και παρεμβάλλεται επίσης με την ικανότητα του εγκεφάλου να επικοινωνεί με το σώμα.

Η νόσος συνήθως διαγιγνώσκεται σε ανθρώπους μεταξύ 20 και 50 ετών, σύμφωνα με την National Multiple Sclerosis Society. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν κούραση, πόνο, μούδιασμα, ζάλη, προβλήματα όρασης και δυσκολία στο περπάτημα. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά φάρμακα και αγωγές βοηθούν στον έλεγχό της.

Η έρευνα περιέλαβε 57 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση. Οι ερευνητές, τους χώρισαν σε 3 διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: 35 - 44, 45 - 54 και 55 - 65. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τεστ για να μετρήσουν οι ερευνητές την ποιότητα ζωής και τα επίπεδα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές έλεγξαν τα στοιχεία για ορισμένους παράγοντες, όπως διάρκεια χρόνου με τη νόσο και έντασή της.

Ανακάλυψαν σημαντικές διαφορές στην κατάθλιψη και στην ποιότητα ζωής ανάμεσα σε κάθε ομάδα. Οι πιο μεγάλοι είχαν τα χαμηλότερά επίπεδα κατάθλιψης και τα υψηλότερα επίπεδα ευεξίας.

Η Goverover δήλωσε ότι οι ερευνητές εξεπλάγησαν κάπως από τα ευρήματα, αλλά εικάζουν ότι ηλικιωμένοι μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερους πόρους για να αντιμετωπίσουν τη νόσο.

Τα καλά νέα είναι ότι με την ηλικία έρχεται η σοφία και οι άνθρωποι μαθαίνουν να δέχονται τις αλλαγές που έρχονται με την πάθηση.

Η Goverover δήλωσε ότι η έρευνα δεν σχεδιάστηκε ώστε να ανακαλύψει τις συγκεκριμένες αιτίες που οι ηλικιωμένοι φαίνεται να είναι πιο χαρούμενοι.Ωστόσο εικάζει ότι ηλικιωμένοι με την πάθηση έχουν περισσότερη εμπειρία με αυτήν.

Όσο περισσότερο το βιώνεις τόσο μαθαίνεις να περιμένεις αλλαγές και ξέρεις ότι η επόμενη φάση θα έρθει και θα προσαρμοστείς και πάλι. Καθώς μεγαλώνεις ξέρεις περισσότερα για το τι να περιμένεις ζώντας με τη νόσο, σημείωσε.

Η Goverover δήλωσε ότι νεαρότεροι με τη νόσο δεν θα πρέπει να διστάζουν να ζητούν βοήθεια αν αισθάνονται θλίψη. Υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες και ψυχοθεραπεία που μπορούν να βοήσουν.

Η ψυχολόγος Judy Malinowski, του Ascension Eastwood Behavioral Health στο Novi, δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από τα ευρήματα.

Η ειδικός, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, πιστεύει ότι με την ωριμότητα και την ηλικία υπάρχει η ευκαιρία για μεγαλύτερη αποδοχή. Για ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση αυτό σημαίνει ότι έχουν αντιμετωπίσει συμπτώματα και έμαθαν διαφορετικές ικανότητες να αντεπεξέλθουν και να ζουν με την πάθηση.

Πρόσθεσε, ότι καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν μαθαίνουν τη σημασία της αυτοφροντίδας.

Καταλαβαίνουν ότι η αυτοφροντίδα και η ικανότητα ελέγχου του στρες μπορεί να επιδούν στην υγεία. Το πώς αισθανόμαστε και κοιτάμε τη ζωή επηρεάζει το πώς λειτουργούμε σωματικά. Καθώς μεγαλώνουν, επειδή η πρόκληση είναι αυξημένη πρέπει να μάθουν να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους.

Η Malinowski δήλωσε ότι καθώς κάποιος μεγαλώνει, συχνά είναι πιο εύκολο να εστιάσει στις προκλήσεις της ζωής θεωρώντας ότι είναι ευκαιρίες ανάπτυξης.

Μπορείτε να αφήσετε μια πρόκληση να σας ελέγξει ή να προσπαθήσετε να την ξεπεράσετε και να τη δείτε ως ευκαιρία. Όταν κοιτάτε κάτι με διαφορετικό τρόπο, αλλάζει, σημείωσε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Rehabilitation Psychology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου