Η συναισθηματική βία μπορεί ενδεχομένως να προστίθεται στα αρνητικά της εμμηνόπαυσης, αναφέρει νέα έρευνα.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που βασανίζονται συναισθηματικά από σύντροφο μπορεί ενδεχομένως να υποφέρουν από περισσότερη νυχτερινή εφίδρωση, επώδυνη σεξουαλική επαφή και εξάψεις όταν σταματά η έμμηνος ρύση.
Η Carolyn Gibson, του University of California, San Francisco, δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή βία και η συναισθηματική ή σεξουαλική επίθεση και τα κλινικά σημαντικά συμπτώματα μετατραυματικού στρες είναι συνήθη και μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν την υγεία της γυναίκας.
Παραδοσιακά, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης έχουν αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε βιολογικές και ορμονικές αλλαγές, καθώς και αρνητική διάθεση, κάπνισμα και χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία.
Φαίνεται πως το στρες που προκαλείται από συναισθηματική βία ή άλλο τραύμα μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο σε ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν την εμμηνόπαυση.
Μεταξύ περισσότερων των 2.000 μεσηλίκων και ηλικιωμένων γυναικών, οι ερευνητές είδαν ότι μια στις 5 ήταν συναισθηματικά κακοποιημένη από πρώην ή νυν σύντροφο.
Αυτές οι γυναίκες είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες για νυχτερινές εφιδρώσεις και 60% για επώδυνες σεξουαλικές επαφές.
Επίσης, ο εμμηνοπαυσιακός πόνος και η δυσφορία ήταν σημαντικά υψηλότερα σε γυναίκες με συμπτώματα μετατραυματικού στρες ή που ήταν θύματα σεξουαλικής ή ενδοοικογενειακής βίας.
Γυναίκες με διαταραχή μετατραυματικού στρες είχαν περισσότερες από τριπλάσιες πιθανότητες για κίνδυνο προβλημάτων ύπνου και περισσότερες από διπλάσιές πιθανότητες κολπικού ερεθισμού και επώδυνης επαφής.
Θύματα σεξουαλικής επίθεσης ή βίας από πρώην ή νυν σύντροφο είχαν 40-44% περισσότερες πιθανότητες για επώδυνη σεξουαλική επαφή, ανέφεραν οι ερευνητές.
Τραυματικές εκθέσεις, ιδιαίτερα συναισθηματική κακοποίηση και σύνδρομο μετατραυματικού στρες ήταν πολύ κοινά στο δείγμα.
Η συναισθηματική κακοποίηση περιλάμβανε το να χλευάζεται, να της ασκείται έντονη κριτική, να την αποκαλούν χαζή ή άχρηστη ή να απειλείται ότι θα βλαφτεί, είτε η ίδια είτε τα ζώα της, είτε τα αντικείμενά της.
Στην ομάδα μελέτης, περίπου το 23% ανέφερε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, το 16% δήλωσε ότι ήταν ή είχαν υπάρξει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και 19% σεξουαλικής επίθεσης.
Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει άμεση αιτιατή σχέση. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αξιολόγηση ρουτίνας και η αναγνώριση των συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες και δια βίου έκθεσης σε τραύμα όταν οι γυναίκες εξεταστούν από ειδικούς περίθαλψης μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσουν τη δυνατήτητα παρέμβασης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.
Πηγές:
JAMA Internal Medicine.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
O Ά. Γεωργιάδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αναβαθμίζει τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής
32ο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας