Η ιατρική τεχνολογία προχωρά μπροστά βοηθώντας τους γιατρούς να αντιμετωπίζουν χρόνιες νόσους. Αυτά είναι ορισμένα από τα ιατρικά επιτεύγματα της χρονιάς που μας πέρασε.
Καρκίνος του πνεύμονα
Τον Μάιο, 2 νέες έρευνες ανακάλυψαν ότι φάρμακο που σχεδιάστηκε να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς μπορεί ενδεχομένως να δώσει σημαντική ώθηση στην επιβίωση ασθενών με καρκίνο στον πνεύμονα. Η αγωγή επίσης μείωσε τον κίνδυνο εξάπλωσης του όγκου, σύμφωνα με ερευνητές του NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.
Τρεις παράλυτοι ασθενείς περπάτησαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας
Ελβετοί ερευνητές ανέφεραν νωρίτερα το 2018 ότι η επιστήμη της διέγερσης της σπονδυλικής στήλης βελτιώθηκε σε τέτοια έκταση ώστε 3 πρώην παράλυτοι ασθενείς να μπορούν τώρα να περπατούν.
Εμφυτεύσιμα ηλεκτρόδια που παρέχουν ηλεκτρική διέγερση στη σπονδυλική στήλη φάνηκε να επιτρέπουν την κίνηση σε προηγουμένως παράλυτα πόδια. Η μέθοδος ωστόσο δεν θεωρείται ακόμα θεραπεία της παράλυσης αλλά ένας νέος τρόπος που μπορεί να γίνει η αποκατάσταση, δηλώνουν ερευνητές.
Πιο κοντά σε εμβόλιο κατά του καρκίνου;
Ένεση που περιέχει 2 ουσίες που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα εγχύθηκε απευθείας σε όγκους, σκοτώνοντας καρκινικά κύτταρα. Άλλη έρευνα τον Απρίλιο, επίσης υπέδειξε ότι ερευνητές ενδεχομένως μπορεί να πλησιάζουν στο να γίνει πραγματικότητα το εμβόλιο κατά του καρκίνου.
Δεύτερη μεταμόσχευση προσώπου στον ίδιο ασθενή
Δεύτερη μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε στον ίδιο ασθενή, για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά. Μεταμοσχεύθηκε νέο πρόσωπο σε ασθενή το 2018, ωστόσο αυτός το 2015 νόσησε και το μεταμοσχευμένο πρόσωπο έπρεπε να αφαιρεθεί. Τον Ιανουάριο του 2018 έγινε δεύτερη προσπάθεια μεταμόσχευσης, με επιτυχία.
Πρώτο μωρό που γεννήθηκε από μεταμοσχευθείσα μήτρα νεκρής δότριας
Μήτρες από νεκρές δότριες έχουν μεταμοσχευθεί στο παρελθόν, αλλά τώρα ανακοινώθηκε το πρώτο περιστατικό που η διαδικασία οδήγησε σε κύηση και τοκετό. Αν και η διαδικασία είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και η διαφορά μεταξύ μεταμόσχευσης μήτρας από δότριες εν ζωή και μη, χρειάζεται περισσότερη έρευνα, η επιτυχία αυξάνει σημαντικά τη δεξαμενή των δοτριών για γυναίκες που χρειάζονται μήτρα με σκοπό τη σύλληψη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μελέτη αποκάλυψε αμφίδρομη σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και διαβήτη
Η σιωπηλή νόσος: Μια σειρά podcasts που ρίχνει φως στον διαβήτη τύπου 2
Τροποποιήσεις ασκήσεων στο σπίτι για να αποφύγετε τραυματισμούς