Το να περνά κάποιος που έχει υπέρταση μισή ώρα την ημέρα ακούγοντας μουσική και αναπνέοντας αργά, μπορεί να τον βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτό προέκυψε από νέα έρευνα Ιταλών επιστημόνων που πραγματοποιήθηκε σε 28 ενήλικες που ελάμβαναν φάρμακα για να ελέγξουν την ελαφριά υπέρταση που εμφάνιζαν.

Αρχικά οι εθελοντές φόρεσαν συσκευή που κατέγραφε για 24 ώρες την αρτηριακή τους πίεση. Στη συνέχεια, τους δόθηκε CD που περιείχε κλασική, κέλτική και ινδιάνικη μουσική. Όλα τα τραγούδια που έπρεπε να ακούσουν είχαν παρόμοιο, αργό ρυθμό, σημειώνει ο Καθηγητής Pietro A.

Modesti, του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Οι ασθενείς άκουγαν μουσική για μισή ώρα την ημέρα επί ένα μήνα και ανέπνεαν αργά, εκπνέοντας στο διπλάσιο χρόνο σε σχέση με την εισπνοή. Στο τέλος του μήνα οι ασθενείς φόρεσαν ξανά τη συσκευή που κατέγραφε την πίεση. Η αρτηριακή πίεση βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Όταν τελείωσε το πείραμα, η μέση συστολική πίεση είχε μειωθεί κατά τρεις μονάδες και η διαστολική κατά τέσσερις, κατά μέσον όρο.

Είκοσι ασθενείς που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου δεν άκουσαν μουσική ούτε έκαναν ασκήσεις αναπνοής. Η πίεσή τους δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος από τους δυο παράγοντες έπαιξε πιο σηματνικό ρόλο. Όπως σημειώνει ο ερευνητής, η αντιυπερτασική επίδραση πρέπει να ερμηνευτεί ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της μουσικής και των ασκήσεων αναπνοής.

Ο ερευνητής καλεί σε περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα αποτελέσματα έχουν μακροχρόνια ισχύ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι