Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, που χρησιμοποιούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης από το στόμα έχουν παραπάνω από διπλάσιο κίνδυνο για δημιουργία θρόμβων, σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές.

Ωστόσο, το διαδερμικό αυτοκόλλητο, που χορηγεί οιστρογόνα, δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο, αναφέρουν οι ερευνητές στο ‘British Medical Journal’.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει συσχετιστεί παλαιότερα με θρόμβωση αλλά είναι η πρώτη συστηματική αξιολόγηση που γίνεται για τον κίνδυνο αυτό.

Ωστόσο, ειδικοί θεωρούν ότι ο σχετικός κίνδυνος είναι σχετικά μικρός και χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί αν τα διαδερμικά αυτοκόλλητα είναι πιο ασφαλή.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης συνήθως συνταγογραφείται σε γυναίκες που ‘υποφέρουν’ από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η λήψη ορμονικής υποκατάστασης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο φλεβικού θρομβοεμβολισμού, θρόμβου σε φλέβα, που μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Ωστόσο, μέχρι τώρα καμία έρευνα δεν είχε αξιολογήσει το πόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος ή αν επηρεάζεται από το είδος ορμονικής υποκατάστασης.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Marianne Canonico, από το νοσοκομείο Paul Brousse επανεξέτασε στοιχεία 8 ερευνών και 9 δοκιμών.

Ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν την αγωγή από το στόμα είχαν από διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβο και ότι ο κίνδυνος ήταν σημαντικά υψηλότερος κατά το πρώτο έτος της αγωγής.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος στην περίπτωση που μια γυναίκα ήταν υπέρβαρη ή είχε τη γενετική προδιάθεση να υποφέρει από θρόμβους.

Η χορήγηση μέσω διαδερμικού αυτοκόλλητου δεν φάνηκε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό, ενδεχομένως, οφείλεται στο διαφορετικό τρόπο απορρόφησης των οιστρογόνων στο κυκλοφορικό.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή, καθώς τα στοιχεία προέρχονται από έρευνες παρατήρησης και δεν υπάρχουν δοκιμές που να έχουν ερευνήσει την επίδραση των αυτοκόλλητων που περιέχουν οιστρογόνα στον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων.

Η Καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Valerie Beral, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης. Ο κίνδυνος εκλείπει όταν η γυναίκα σταματά την αγωγή.

Είναι πιθανό η χρήση αυτοκόλλητων να εμπεριέχει λιγότερο κίνδυνο σε σχέση με τα χάπια. Ωστόσο χρειάζεται νέα έρευνα για να το επιβεβαιώσει.

Η γυναικολόγος Helen Roberts από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ, δήλωσε ότι η έρευνα έδωσε στις γυναίκες μια ακριβή εκτίμηση του κινδύνου. Θεωρεί πως στο μεταξύ μπορεί να συμβουλεύσει τις υγιείς γυναίκες στην εμμηνόπαυση, ηλικίας 50 έως 59, ότι ο κίνδυνος με τα χάπια αυτά είναι 11 πρόσθετα περιστατικά σε κάθε 10.000 γυναίκες τον χρόνο, όσον αφορά τη συνδυασμένη θεραπεία και 2 πρόσθετα στις 10.000 όσον αφορά τη λήψη μόνο οιστρογόνων.

Μετά τη δημοσίευση πρόσφατων ερευνών που συνδέουν τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με προβλήματα υγείας, το Βασιλικό Κολέγιο Γυναικολόγων και Μαιευτήρων της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι συμβουλεύει τις γυναίκες να λαμβάνουν τη χαμηλότερη δόση που ελέγχει τα συμπτώματα, για τη μικρότερη δυνατή περίοδο.

Ωστόσο, ο Dr David Sturdee, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Εμμηνόπαυσης, δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να φοβούνται να λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Δήλωσε ότι η νέα δημοσίευση επιβεβαιώνει την παρούσα γνώση.

Όπως σημειώνει, αν και ο κίνδυνος θρόμβωσης αυξάνεται στις χρήστριες ορμονών, σε σχέση με γυναίκες που δεν τις χρησιμοποιούν, ο απόλυτος κίνδυνος είναι πράγματι πολύ μικρός. Θεωρεί πως ο πολύ ελαφρά αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τις υγιείς γυναίκες από τη λήψη ορμονικής υποκατάστασης, αν τη χρειάζονται.

Πηγές:
‘British Medical Journal’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;