Περισσότερα από 30 χρόνια μετά την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος για την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος για την υγεία, εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές στον κόσμο. Ερευνητές από όλο τον κόσμο ενώνονται για να βελτιώσουν τα εργαλεία διακοπής καπνίσματος και περιορισμού των επιβλαβών συνεπειών, με σκοπό να αυξήσουν τα ποσοστά επιτυχίας της διακοπής, που αυτή τη στιγμή κυμαίνονται μεταξύ 12% και 23%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) και οι παγκόσμιοι εταίροι του έχουν ορίσει την 31η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, μέρα κατά την οποία οι καπνιστές σε όλο τον κόσμο καλούνται να απέχουν από το κάπνισμα για 24 ώρες. Στο στόχαστρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι η υγεία των πνευμόνων, καθώς το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία για τις θανάσιμες πνευμονικές και αναπνευστικές νόσους. Σύμφωνα με τη μελέτη του Global Burden of Disease που διεξήχθη από το Institute for Health Metrics and Evaluation, από τους περισσότερους από 8 εκατομμύρια θανάτους που οφείλονταν στο κάπνισμα το 2017, τα 2,88 εκατομμύρια αυτών προήλθαν από χρόνιες αναπνευστικές νόσους, όπως καρκίνο του φάρυγγα, των βρόγχων, του πνεύμονα και από φυματίωση.

«Δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, είναι σαφές ότι μία Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης κατά του Καπνίσματος δεν είναι αρκετή», δήλωσε ο Dr. Derek Yach, Πρόεδρος του Foundation for a Smoke-Free World. «Πρέπει να επεκτείνουμε το πεδίο της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας για τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών για την υγεία, προκειμένου να οδηγηθούμε σε νέες λύσεις που θα συμβάλλουν στην εξάλειψη της χρήσης προϊόντων καπνού και στη διαφύλαξη ζωών».

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού το Foundation for a Smoke Free World προσφέρει επιχορηγήσεις που θα επιτρέψουν σε περισσότερους από 100 ερευνητές να διευρύνουν τη μελέτη τους σε πολλαπλά πεδία για τη διακοπή του καπνίσματος και του περιορισμού των επιβλαβών συνεπειών, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης βιοδεικτών, των επιπτώσεων της διακοπής/ αλλαγής στο μικροβίωμα και των καινοτόμων κλινικών δοκιμών για τις θεραπείες διακοπής. Με την υποστήριξη αυτή, πολλοί κορυφαίοι ερευνητικοί οργανισμοί του κλάδου της υγείας και πανεπιστήμια θα συνεργαστούν για την καταπολέμηση του καπνίσματος, εστιάζοντας στις λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου ζουν οι περισσότεροι καπνιστές παγκοσμίως.

Τα τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα εστιάζουν στους παρακάτω στόχους:

•        Ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του καπνίσματος και του ατμίσματος (Behavioral Diagnostics, Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και Πανεπιστήμιο του Des Moines)

•        Διερεύνηση μεθόδων διακοπής και μείωσης των επιβλαβών συνεπειών (Rose Research Center)

•        Προσδιορισμός των βιοδεικτών για τη διάκριση της χρήσης των προϊόντων νικοτίνης (ABF-Lab)

•        Αξιοποίηση αλληλουχίας επόμενης γενιάς για τον εντοπισμό πρώιμων βιοδεικτών για ενδεχόμενες επιβλαβείς συνέπειες για τους καπνιστές (Avestagenome)

Τα ερευνητικά έργα ευθυγραμμίζονται με το στρατηγικό σχέδιο του Foundation for Smoke-Free World για τις πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Οι επιχορηγήσεις του Foundation for Smoke-Free World αξιολογούνται από ανεξάρτητο συμβούλιο και ανατίθενται απευθείας ή μέσω αιτήσεων υποβολής προτάσεων. Όλες οι έρευνες θα δημοσιευθούν ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα. Για να μάθετε περισσότερα για τις επιδοτήσεις και τις πρωτοβουλίες του Foundation for Smoke-Free World, μπορείτε να διαβάσετε την ετήσια έκθεση του 2018.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι