Ανησυχία προκαλούν στους λάτρεις των καυτερών φαγητών ευρήματα πρόσφατης μελέτης. Οι επιστήμονες βρήκαν κοινά σημεία μεταξύ άνοιας και κατανάλωσης καυτερών τροφών, όπως το τσίλι.
Οι πιο καυτερές πιπεριές στον κόσμο, όπως οι Carolina Reaper, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές, άμεσες βλάβες. Ένας άνδρας στις ΗΠΑ είχε διακομιστεί στα "επείγοντα", έπειτα από μεγάλη κατανάλωση, στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού.
Οι περισσότεροι από εμάς, ωστόσο, δεν φτάνουμε σε ακραία κατανάλωση, με πολλές συνταγές να περιλαμβάνουν ήπιες ποσότητες πιπεριάς και άλλων παρόμοιων συστατικών.
Προηγούμενη μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της πιπεριάς τσίλι στην υγεία είχε θετικά ευρήματα, καθώς τη συνέδεσε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Από την παραπάνω μελέτη, ωστόσο, που διενεργήθηκε σε πληθυσμό Κινέζων, προκύπτει επίπτωση στη γνωσιακή λειτουργία.
Παρά τις ενθαρρυντικές διαπιστώσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ πιπεριών τσίλι και θνησιμότητας, καμία μελέτη σε ανθρώπους δεν αξιολόγησε σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο τα συγκεκριμένα λαχανικά επηρεάζουν τη γνωσιακή κάμψη.
Τα ευρήματα μίας διαχρονικής μελέτης σε μεγάλο κινεζικό πληθυσμό, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση μεγάλου αριθμού πιπεριών τσίλι μπορεί να επιταχύνει τη γνωστική κάμψη, αυξάνοντας τον κίνδυνο της άνοιας.
Επιπτώσεις
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients και διενεργήθηκε σε 4.582 Κινέζους ηλικίας άνω των 55 ετών. Η ερευνητική ομάδα είχε επικεφαλής τον Zumin Shi από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ.
"Η κατανάλωση τσίλι βρέθηκε να είναι ευεργετική για το σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεση στις προηγούμενες μελέτες μας. Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη, βρήκαμε δυσμενείς επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία στους μεγαλύτερους ενήλικες", σημειώνει ο κ. Zumin.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο από 50 γραμμάρια τσίλι ημερησίως, σε τακτική βάση, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο από τη γνωστική κάμψη, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.
Πηγές:
Medical News Today
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό για κάποιον;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]