Η εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ, μια κατάσταση παρόμοια με την άνοια, είναι ελάχιστα κατανοητή και συχνά υποδιαγιγκνώσκεται από τους επαγγελματίες Υγείας, σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης "Alcohol Change UK".
Οι ασθενείς που αγωνίζονται με το διπλό πλήγμα της εγκεφαλικής δυσλειτουργίας και της τοξικομανίας, συχνά καταλήγουν σε μονάδες ατυχημάτων και έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένων δομών.
Πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία επηρεάζει την ισορροπία και καθιστά δύσκολη την επεξεργασία των πληροφοριών από τους ασθενείς, οι οποίοι μπερδεύονται και βιώνουν απώλεια μνήμης.
Στα πρώιμα στάδια, προκαλεί βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία συρρικνώνονται και πεθαίνουν.
Ένας άνδρας που πίνει περισσότερες από 50 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα ή μια γυναίκα που πίνει περισσότερες από 35 μονάδες για πέντε ή περισσότερα χρόνια, διατρέχουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο, αναφέρουν οι υπεύθυνοι του "Alcohol Change UK".
"Μιλάμε για μια κατάσταση που είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ, την οποία πολλοί άνθρωποι πρόκειται να πουν: πρόκειται για πρόβλημα που προκάλεσε κάποιος στον εαυτό του" σχολιάζει ο Andrew Misell, από την Alcohol Change UK, για να σημειώσει:
"Στην ουσία, είναι μία κατάσταση που κάνει τη συμπεριφορά του πάσχοντα δύσκολα διαχειρίσιμη. Οι άνθρωποι μπορούν να είναι επιθετικοί και αγενείς προς τους άλλους".
Διάγνωση
Πέρυσι, η ομάδα φροντίδας αλκοόλ στο βασιλικό νοσοκομείο του Λίβερπουλ αντιμετώπισε 79 ασθενείς με εγκεφαλική νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ.
Οι ασθενείς καλούνται να υποβληθούν σε ειδική δοκιμασία, που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της άνοιας, η οποία έχει προσαρμοστεί για αυτήν την πάθηση.
Μία χαμηλή επίδοση στη δοκιμασία μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση αλκοόλ έχει προκαλέσει συρρίκνωση τουν εγκεφάλου.
Πηγές:
BBC Health
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού