Η μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα για τους κύριους παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής για μη μεταδοτικές νόσους σε εφήβους πραγματοποιήθηκε από το University of Queensland.
Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία του ΠΟΥ από 304.779 μαθητές 11-17 ετών από 89 χώρες και ανακάλυψαν ότι το 35% των εφήβων είχε τουλάχιστον 3 ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής.
Ο καθηγητής Asad Khan δήλωσε ότι πολλοί παράγοντες κινδύνου αυξάνουν την πιθανότητα φτωχής υγείας.
Δήλωσε ότι οι μη μεταδοτικές νόσοι όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι χρόνιες νόσοι του αναπνευστικού, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος είναι οι κύριες αιτίες φτωχής υγείας και πρόωρου θανάτου (υπεύθυνες για 7 στους 10 θανάτους παγκοσμίως τον χρόνο).
Στους εφήβους, η χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και η αδράνεια ήταν οι πιο εμφανείς παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής για μη μεταδιδόμενες νόσους (86%και 85% αντίστοιχα).
Γενικά, τα αγόρια ανέφεραν περισσότερους παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής σε σχέση με τα κορίτσια.
Οι έφηβοι στην αμερικανική περιοχή είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό παραγόντων κινδύνου-56% των Αμερικανών εφήβων είχε τουλάχιστον 3 παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με ποσοστό 45% της περιοχής του δυτικού ειρηνικού.
Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής συγκεντρώνονταν μαζί στους άντρες, ενώ η αδράνεια, η καθιστική συμπεριφορά και η φτωχή διατροφή στις γυναίκες.
Το κάπνισμα και το αλκοόλ ήταν συνδυασμός και στα 2 φύλα σε όλες τις περιοχές.
Ο Dr. Khan δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος καθώς οι πρόδρομοι των μη μεταδοτικών νόσων συχνά φαίνονται στην παιδική ηλικία.
Πολλές από αυτές τις συμπεριφορές που αποκτήθηκαν στην εφηβεία τείνουν να παραμένουν στην ενήλικο ζωή και η έκθεση σε κάθε επιπλέον παράγοντα αυξάνει το μελλοντικό κίνδυνο φτωχής υγείας και πρόωρου θανάτου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τρέξιμο και πόνος στη μέση: Πώς σχετίζονται
Η ασφάλεια της υγείας σου πρέπει να είναι διάλογος
Ποιος είναι ο διάδοχος του Albert Bourla στην IFPMA