H άσκηση ενδεχομένως δεν περιορίζει την εμφάνιση ημικρανιών ή τη διάρκειά τους, αν και μπορεί να μειώσει την ένταση του πόνου, στους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτές, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Η άσκηση στην ημικρανία συνιστάται και προτείνεται σε σχεδόν όλα τα βιβλία για ασθενείς ή στις ιστοσελίδες που αναφέρονται στην ημικρανία, σημειώνει ο Dr. Volker Busch, από το Πανεπιστήμιο Regensburg, της Γερμανίας.

Οι περισσότερες από αυτές τις συστάσεις αναφέρονται σε ανέκδοτες εκθέσεις ή έρευνες παρατήρησης στη βιβλιογραφία, που σημειώνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών ή ακόμα και να τις εξαφανίσει τελείως.

Στην τρέχουσα αξιολόγηση, οι ερευνητές εξέτασαν αν οι συστάσεις για άσκηση στη θεραπεία της ημικρανίας βασίζονται σε επαρκή στοιχεία ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης αγωγής βασισμένης σε αποδείξεις. Η αξιολόγηση παρουσιάζει σε περίληψη όλες τις υπάρχουσες έρευνες και εκθέσεις περιστατικών που ερεύνησαν την άσκηση ως μέσον αντιμετώπισης της ημικρανίας.

Συνολικά 8 έρευνες και 4 εκθέσεις περιστατικών περιελήφθησαν στην αξιολόγηση. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι περισσότερες έρευνες δεν βρήκαν σημαντική μείωση στην εμφάνιση πονοκεφάλων ή στη διάρκειά τους, λόγω της τακτικής άσκησης.

Έξη από τις έρευνες έδειξαν μείωση της έντασης του πόνου.

Λόγω αρκετών μεθοδολογικών περιορισμών (αβέβαιη διάγνωση, μικρός αριθμός περιστατικών, σχεδόν καθόλου ομάδες ελέγχου, μη λεπτομερής καταγραφή για τον πονοκέφαλο πριν και μετά την αγωγή κ.λ.π) η επίδραση της αεροβικής άσκησης στην ημικρανία μπορεί μόνο να υπολογιστεί προσεκτικά στις έρευνες που αξιολογήθηκαν εξηγούν οι ερευνητές.

Είναι απαραίτητες νέες έρευνες για να συσταθεί περαιτέρω άσκηση στην ημικρανία με βάση ιατρικά κριτήρια.

Πηγές:
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Headache’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Οι κίνδυνοι από τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού
Διεθνής διάκριση για τον δρ Σταύρο Αλευρογιάννη
Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου