Το άγχος, η κατάθλιψη και η αϋπνία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στους άντρες, σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άντρες με υψηλά επίπεδα ανησυχίας είχαν παραπάνω από διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη ΙΙ σε σχέση με ανθρώπους που είχαν χαμηλά επίπεδα.

Η έρευνα εστίασε σε 2.127 άντρες που γεννήθηκαν μεταξύ 1938 και 1957 και σε 3.100 γυναίκες. Στις γυναίκες δεν παρατηρήθηκε σχέση.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό 'Diabetic Medicine', το στρες μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος ρυθμίζει τις ορμόνες.

Οι άντρες, που είχαν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ρωτήθηκαν για σημάδια άγχους, αϋπνίας, κατάθλιψης, απάθειας και κούρασης.

Οκτώ έως δέκα χρόνια αργότερα οι άντρες εξετάστηκαν για διαβήτη.

Οσοι εμφάνιζαν τα υψηλότερα επίπεδα ψυχικής αναστάτωσης είχαν κατά 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την ασθένεια σε σχέση με αυτούς που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η σχέση ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, το κάπνισμα, η άσκηση, η οικονομική κατάσταση και η κοινωνική θέση.

Στις γυναίκες που αξιολογήθηκαν στην ίδια έρευνα δεν φάνηκε αυξημένος κίνδυνος διαβήτη σε αυτές που εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα ψυχικής αναστάτωσης.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής Anders Ekbom, από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας δήλωσε ότι είναι ήδη γνωστό πως το στρες και η κατάθλιψη είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, ενώ οι ειδικοί υποπτεύονται πως μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη.

Η σχέση θα μπορούσε να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο η ψυχική ταραχή επηρεάζει το ρόλο του εγκεφάλου όσον αφορά τη ρύθμιση των ορμονών ή ίσως επειδή η κατάθλιψη επηρεάζει τη διατροφή ενός ανθρώπου και το επίπεδο άσκησης με αρνητικό τρόπο.

Πρόσθεσε, ότι άντρες και γυναίκες τείνουν να έχουν διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης, γεγονός που μπορεί να εξηγεί τη διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ήδη ξέρουμε από προηγούμενες έρευνες ότι το στρες θεωρείται παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, ενώ άλλοι ερευνητές έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ διαταραχών ύπνου και της ασθένειας.

Η έρευνα αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει κάποια σχέση.

Σε άλλη έρευνα, ομάδα του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ ανακάλυψε ότι το περπάτημα για 45 λεπτά την ημέρα βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη. Οι συμμετέχοντες βελτίωσαν την καύση λίπους, πράγμα που τους βοήθησε να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου.

Πηγές:
'Diabetic Medicine'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού