Καθώς περισσότερες γυναίκες καθυστερούν να γίνουν μητέρες, η εξέλιξη μπορεί ενδεχομένως να αρχίσει να καθυστερεί την εμμηνόπαυση ή να την…εξαφανίσει, προέβλεψαν Καναδοί ερευνητές.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMC Women's Health.
Η εμμηνόπαυση δεν είναι νόσος. Είναι ιατρική κατάσταση, που προκύπτει απλώς λόγω της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μπορεί να τελειώσει με αλλαγή σε αυτήν, δήλωσε ο εξελικτικός βιολόγος Rama Singh, καθηγητής στο McMaster University, στο Οντάριο.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι η γονιμότητα των γυναικών σταματά στη μέση ηλικία, επειδή οι άντρες προτιμούσαν από παλιά νεότερες συντρόφους. Για χιλιάδες χρόνια, γυναίκες πιο μεγάλης ηλικίας που δεν έκαναν πια παιδιά συσσώρευαν γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με την υπογονιμότητα οι οποίες οδήγησαν στην εμμηνόπαυση, πιστεύει ο ερευνητής.
Στη νέα έρευνα, επιστήμονες παρατήρησαν ότι η αλλαγή κοινωνικών αξιών και οι βελτιώσεις στην επιστήμη, τις ιατρικές εξετάσεις και την περίθαλψη, οδήγησαν γυναίκες στην καθυστέρηση γέννησης παιδιών.
Σύμφωνα με τον Singh, η εξέλιξη ανταποκρίνεται σε γυναίκες που γίνονται μητέρες με καθυστέρηση.
Αυτή η μαζική αλλαγή πρέπει να αντικατοπτρισθεί στην αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών. Κάνουμε σε 50 χρόνια όσα η φύση θα χρειαζόταν χιλιάδες χρόνια να κάνει, δήλωσε ο ερευνητής. Πρόκειται να συμβεί, πρόσθεσε. Συμβαίνει λόγω κοινωνικής αλλαγής. Οι γυναίκες έχουν τώρα τον έλεγχο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 747 Αμερικανίδων. Υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην έναρξη της εμμηνόπαυσης μεταξύ τους.
Το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ γυναικών και εντός και μεταξύ πληθυσμών, μας δείχνει ότι η εμμηνόπαυση είναι χαρακτηριστικό εξελικτικό, πολύ δυναμικό και μπορεί να αλλάξει.
Η εξέλιξη θα επιλέξει γενετικές ποικιλομορφίες υπερ μακρότερης διάρκειας γονιμότητας στις γυναίκες, καθυστερώντας την έναρξη της εμμηνόπαυσης από το τρέχον ηλικιακό εύρος των 45 έως 60 ετών σε μεγαλύτερη ηλικία, αναφέρουν ερευνητές
Αυτό είναι πιθανό να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας γενεάς, κατέληξαν.
Τελικά, η εμμηνόπαυση μπορεί ενδεχομένως να μην εμφανίζεται πια, υπέδειξαν οι ερευνητές.
Πηγές:
BMC Women's Health.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε