Επιπλέον 8 νέα κρούσματα λοίμωξης με κορωνοϊό και 3 θανάτους από CoViD-19 ανακοίνωσε το Σάββατο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, το γράφημα με την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα παραμένει σε ενθαρρυντική τροχιά.

Έπειτα από τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, η κατάσταση στη χώρα μας διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

  • 8 νέα κρούσματα λοίμωξης με κορωνοϊό SARS-Cov 2 (15 χθες).
  • 2,620 συνολικά κρούσματα από την αρχή της επιδημίας (2.612 χθες).
  • Το 55,4% αφορά άνδρες (55,5% χθες).
  • 37 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (36 χθες).
  • 77 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από ΜΕΘ (75 χθες).
  • Καταγράφηκαν 3 νέοι θάνατοι από CoViD-19 (κανένας χθες).
  • Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από CoViD-19 ανέρχεται σε 143 (140 από προχθές).
  • Έχουν διενεργηθεί 78.207 τεστ για κορωνοϊό (77.251 χθες).

Παρών στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας ήταν και ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων.

Υπέρταση

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως τα φάρμακα για την υπέρταση δεν έχουν επίπτωση στη νόσο CoViD-19 (το αντίθετο), όπως προκύπτει από σειρά πρόσφατων μελετών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αυξημένη επίπτωση υπέρτασης που είχε παρατηρηθεί κατά το lockdown δεν οφειλόταν στη λήψη των αντιϋπερτασικών, αλλά στην πανδημία, η οποία έχει επίπτωση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην έγκριση της ρεμντεσιβίρης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) στις μελέτες του οποίου είχαν συμμετάσχει και τέσσερις κλινικές από ελληνικά νοσοκομεία.

Σχολεία

Ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από παιδιά από την επαναλειτουργία των σχολείων.

Επικαλέστηκε μελέτη από την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία η νόσος είναι πολύ ήπια στα παιδιά και σημείωσε πως δεν έχει ξεκαθαρίσει το κατά πόσο μεταδίδουν τον ιό στο περιβάλλον τους.

Για την περίπτωση της Γερμανίας, που δεν επαναλειτουργούν τα σχολεία, είπε πως έχουν μεν πολύ καλό σύστημα Υγείας, αλλά όχι τον δείκτη θνησιμότητας που έχει η Ελλάδα.

"Η Γερμανία έχει οκτώ φορές περισσότερους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους σε σχέση με τη χώρα μας", τόνισε ο καθηγητής, λέγοντας πως καταφέραμε σχεδόν το ακατόρθωτο.

Με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο - είπε - θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων από απόσταση: "Δεν υπάρχει κίνηση χωρίς ρίσκο", τόνισε.

Κλιματιστικά

Ο κ. Τσιόδρας επανήλθε στο θέμα της ασφάλειας των κλιματιστικών, λέγοντας πως έχουν παρατηρηθεί μικροεπιδημίες σε κλιματιζόμενους χώρους.

Επανέλαβε τη σύστασή του για αποφυγή του συστήματος ανακύκλωσης του αέρα.

Για τη συντήρησή τους, επισήμανε πως πρέπει να γίνεται με χρήση μάσκας για προστασία, όχι μόνον από τον κορωνοϊό.

Ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στην επανεμφάνιση θετικότητας στον ιό, λέγοντας πως από πρόσφατη μελέτη προκύπτει πως πρόκειται για τμήματα του ιού, που δεν μπορούν να μεταδοθούν.

Έπειτα από τη δέκατη μέρα - είπε - είναι εξαιρετικά δύσκολη η μετάδοση του κορωνοϊού.

Μάσκα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε πως τη Δευτέρα περνούμε σε μία νέα φάση της επιδημίας, αλλά με τον "αόρατο εχθρό", δηλαδή τον κορωνοϊό, παρόντα.

Για τη χρήση μάσκας, είπε πως είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο προσωπικό των σούπερ μάρκετ που χειρίζεται μη τυποποιημένα τρόφιμα. Για τους πελάτες και το λοιπό προσωπικό, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση της, ενώ ισχύουν οι περιορισμοί ενός ατόμου ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.

Για τους χώρους των γραφείων, δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση της, όπου είναι εφικτό.

Αναφερόμενος στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, σημείωσε πως είχε γίνει σύσταση, η οποία δεν τηρήθηκε. Θα κριθούμε όλοι, σημείωσε.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]