Επιπλέον 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό και 2 νέους θανάτους από την CoViD-19, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα νέα δεδομένα δεν αλλάζουν σημαντικά το γράφημα με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας. Η μερική άρση των περιορισμών, που έγινε από σήμερα, αναμένεται να αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα.

Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η κατάσταση στη χώρα μας διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

  • 6 νέα κρούσματα κορωνοϊού (6 χθες).
  • Συνολικός αριθμός κρουσμάτων 2.632 (2.626 χθες).
  • Το 55,4% αφορά άνδρες (55,4% και χθες).
  • To 22,6% σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό (22,7% χθες).
  • Το 50% σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα (49,6% χθες).
  • 35 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (37 χθες).
  • Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη (67 έτη και χθες).
  • Το 91,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών (92% χθες).
  • 81 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις μονάδες εντατικής θεραπείας (78 χθες).
  • Καταγράφηκαν επιπλέον 2 θάνατοι από CoViD-19 (1 χθες).
  • Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 146 (144 χθες).
  • Οι 39 αφορούν γυναίκες (38 χθες).
  • Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 75 έτη (75 έτη και χθες).
  • Το 93,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών (92,4% χθες).
  • Έχουν συνολικά ελεγχθεί 80.951 κλινικά δείγματα (79.332 χθες).

Εμβόλιο

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις επιστημονικές εξελίξεις, είπε πως οι προσπάθειες μπορούν να αποδώσουν μερικές δεκάδες εκατομμυρίων εμβόλια έως το τέλος του έτους. Επισήμανε, επίσης, πως από τις μελέτες δεν προκύπτει πως ο ιός προκαλεί υποτροπή ή χρόνια λοίμωξη.

Επισήμανε, επίσης, πως ξεκίνησαν να λειτουργούν οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες διενήργησαν δειγματοληψίες στο 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου.

Για την επίδραση της θερμοκρασίας στον ιό, ανέφερε πως είναι αβέβαιο, αλλά εκτιμάται πως θα υπάρξει μία μικρή μείωση, όπως συμβαίνει με άλλους κορωνοϊούς. Ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας - χαμηλής υγρασίας.

Σχετικά με την πραγματική έκταση της επιδημίας, διευκρίνισε πως χρησιμοποιούνται διάφορα μοντέλα για την αποτύπωση του αναπαραγωγικού ρυθμού του ιού "R0". Με ακρίβεια 98,5% ο συγκεκριμένος δείκτης στην Ελλάδα είναι κάτω από 0,5.

Σημείωσε, ωστόσο, πως τα κρούσματα νοσηλείας σε εντατικές μονάδες και οι θάνατοι είναι "σκληρά" δεδομένα και πολύ κοντά στην αλήθεια. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί το ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής θνησιμότητας "EUROMOMO", το οποίο δεν υπάρχει στη Γερμανία. 

Τουρισμός

Η μείωση εκτίμησε πως θα είναι της τάξης του 20% ή 30%, αλλά υπάρχει και ενδεχόμενο εισαγωγής κρουσμάτων, όπως συμβαίνει με τη γρίπη από επισκέπτες που φτάνουν στην Ελλάδα από το νότιο ημισφαίριο.

"Είναι νωρίς να μιλάμε για τουρισμό, αλλά διατηρούμε κάποια αισιοδοξία", είπε χαρακτηριστικά. Επικαλέστηκε την περίπτωση της Αυστρίας, η οποία εξετάζει τους επισκέπτες με την άφιξή τους στη χώρα.

Έκανε λόγο για ειδικό σχεδιασμό σε περιοχές, προκειμένου να διαμορφωθούν τα κριτήρια επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας σε περιοχές, αλλά όχι με μαζικό τρόπο.

Μέτρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως η κατάσταση θα αξιολογείται βήμα με βήμα και σε σχέση με τον τουρισμό. Ανέδειξε τη σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής και η τήρηση των αποστάσεων.

Ανακοίνωσε πως στις 42 μέρες της καραντίνας εξετάστηκαν 36.230 άτομα που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα και βρέθηκαν 547 θετικά στον κορωνοϊό δείγματα.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο του υπουργείου για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και την επαναφορά των δικαστικών λειτουργιών.

Τεστ

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στον μοριακό έλεγχο για τον ιό.

Η παραγωγική δυνατότητα ξεπερνά σήμερα τα 6.000 τεστ την ημέρα, τα οποία διενεργούνται στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στο Ινσιτούτο Παστέρ, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε άλλα δημόσια εργαστήρια.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]