Απαντήσεις στο θέμα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα, σχετικά με το εάν οι καπνιστές προστεύονται από τη λοίμωξη κορωνοϊού, έδωσε την Τρίτη ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Αφορμή για τις αναφορές του αποτέλεσε πρόσφατη δημοσίευση στον Economist, σύμφωνα με την οποία μόνο το 5% από τους 482 ασθενείς με CoViD-19 που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο "Pitie-Salpetriere" του Παρισιού ήταν τακτικοί καπνιστές.
Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες τρεις εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει νέα μελέτη στη Γαλλία, η οποία θα διερευνήσει εάν η νικοτίνη έχει ή όχι θετική επίδραση στη λοίμωξη από τον ιό.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο καθηγητής έσπευσε αρχικά να το χαρακτηρίσει "fake news" και πως ο ίδιος θεωρεί πως το κάπνισμα συνδέεται με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου.
Άφησε, ωστόσο, ένα παράθυρο, μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη που θα αξιολογήσει την επίδραση της νικοτίνης. Ιδού πώς αναφέρθηκε στο θέμα:
"Σε κάτι τέτοια δημοσιεύματα αναφέρομαι, όταν μιλάω καμιά φορά για fake news. Βέβαια, πρέπει να έχουμε και τα κατάλληλα 'αντισώματα' που είναι η επιστημονική γνώση. Αναφέρθηκαν κάποια αποτελέσματα μίας επισημιολογικής μελέτης, η οποία έγινε στη Γαλλία και έδειξε ότι όντως οι καπνιστές είχαν χαμηλότερα ποσοστά σοβαρής λοίμωξης.
Πίσω από αυτή τη μελέτη χτίστηκε μία θεωρία ότι πιθανώς υπάρχει επίδραση της νικοτίνης σε κάποιους ειδικούς υποδοχείς στον πνεύμονα.
Από την άλλη, όλοι γνωρίζουμε πως η νικοτίνη είναι μία βλαβερή ουσία για τον οργανισμό, για τον πνεύμονα, για τα στεφανιαία αγγεία του ανθρώπου και οι καπνιστές πάσχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία είναι η νούμερο ένα κατάσταση υγείας, η οποία συνδέεται με αυξημένο θάνατο από κορωνοϊό.
Βλεπέτε τι αντίπαλα δεδομένα 'παλεύουν'. Και για να επιβεβαιώσω το δεδομένα μου, σε μεγάλη μελέτη των ΗΠΑ φάνηκε πως το να καπνίζεις είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο και τον θάνατο. Άρα, έχουμε δύο αντικρουόμενες μελέτες: μία από τη Γαλλία, μία από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, οι Γάλλοι θα κάνουν και μία μελέτη για την επίδραση της νικοτίνης με διαδερμικό αυτοκόλλητο, προκειμένου να δουν εάν έχει κάποια δράση στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό.
Πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα, τα οποία - για μένα - είναι σαφώς υπέρ του ότι το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά για να νοσήσει κανείς σοβαρά, για να αναπτύξει χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, η οποία είμαι μία σοβαρή κατάσταση, η οποία αυξάνει τη νοσηρότητα και τον κίνδυνο θανάτου έπειτα από λοίμωξη με τον κορωνοϊό και θα μείνω εκεί.
Υπάρχει και μία πρόσφατη θεωρία, σύμφωνα με την οποία αυξάνονται οι υποδοχείς του ιού σε ανθρώπους που καπνίζουν. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο, πριν πούμε ότι το κάπνισμα προστατεύει".
Γνωμοδότηση
Για τη σχέση καπνίσματος και λοίμωξης από κορωνοϊό έχει γνωμοδοτήσει τον περασμένο μήνα και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Μεταμελέτη στη σχέση καπνίσματος και CoViD-19 είχαν κάνει τον Μάρτιο ο Κωνσταντίνος Βαρδαβάς από το Τμήμα Στοματικής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Harvard και η Κατερίνα Νικηταρά από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στη μελέτη, που είχε παρουσιάσει το Iatronet, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, πως οι καπνιστές εμφανίζουν αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, στην περίπτωση που προσβληθούν από τον SARS-COV 2.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού