Γνωρίζουμε πως το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιοπάθειας και καρδιακής προσβολής, αλλά το περίσσιο λίπος γύρω από τη μέση μπορεί να αυξήσει και τις πιθανότητες εγκεφαλικού;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ενδεχομένως ναι.

Με επικεφαλής τον Yaroslav Winter, από το Πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης, ερευνητές εξέτασαν αν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογικό βάρος. Οι ερευνητές εστίασαν ειδικά στο κοιλιακό λίπος.

Η έρευνα περιέλαβε 1.137 Γερμανούς. Από αυτούς, 379 ήταν ασθενείς με εγκεφαλικό και 758 αποτέλεσαν ομάδα ελέγχου με την ίδια ηλικία, φύλο και τόπο κατοικίας. Η ομάδα του εγκεφαλικού περιελάμβανε 141 γυναίκες και 238 άντρες μέσης ηλικίας 67 ετών.

Η παχυσαρκία ήταν περισσότερο κοινή σε άτομα που είχαν εμφανίσει εγκεφαλικό επεισόδιο, επηρεάζοντας ποσοστό 30% αυτής της ομάδας. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν φάνηκε όμως να είναι ανεξάρτητα συνδεδεμένος με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Πιο ισχυρός ήταν ο κίνδυνος σύνδεσης της περιμέτρου της μέσης. Άνθρωποι με μεγάλη περίμετρο μέσης είχαν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν φυσιολογική περίμετρο μέσης.

Οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη αναλογία μέσης-γοφών είχαν σχεδόν 8 φορές τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν τη χαμηλότερη αναλογία. Τα αποτελέσματα ίσχυαν και όταν έκαναν προσαρμογές οι ερευνητές για άλλους παράγοντες κινδύνου όπως καθιστική ζωή, το κάπνισμα ή ο διαβήτης.

Ενώ η συσσώρευση πολλών κιλών μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία είναι ακόμα πιο επικίνδυνο να έχει κάποιος τον τύπο παχυσαρκίας όπου συσσωρεύεται λίπος στην κοιλιά.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να μετρούν τη μέση τους πότε -πότε και να αποφεύγουν τη συσσώρευση κιλών στην κοιλιά, σημειώνει ο ερευνητήςTobias Back, του Νοσοκομείου Saxon στο Arnsdorf.

Ο Back θεωρεί πως οι γιατροί θα πρέπει να μετρούν την περίμετρο μέσης και να χρησιμοποιούν την αναλογία μέσης-γοφών για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται η περίμετρος μέσης σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, ενώ θα πρέπει επίσης να εκτιμούν οι γιατροί το γενικό αγγειακό ρίσκο για να ελαχιστοποιήσουν ή να τροποποιήσουν όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και την περιφερική αρτηριοπάθεια.

Ο Back προτρέπει τους ανθρώπους να κάνουν τα γνωστά πράγματα που συμβάλλουν στην καλή υγεία. Η άσκηση ήταν πολύ περισσότερο συνήθης στην ομάδα ελέγχου σε σχέση με τους ασθενείς που εμφάνισαν εγκεφαλικό.

Ο Back υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ υγιεινής διατροφής και λιγότερων εγκεφαλικών. Μια μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει ψάρι και λάδι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και ενδεχομένως εγκεφαλικού.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό 'Stroke: Journal of the American Heart Association.'

Πηγές:
'Stroke: Journal of the American Heart Association.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά