Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ο ψευδάργυρος μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στο αποτέλεσμα της νόσου COVID-19.

Ερευνητές από την Ισπανία, ανακάλυψαν ότι ασθενείς με κορωνοιό που νοσηλεύτηκαν και είχαν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα έτειναν να έχουν χειρότερη πορεία σε σχέση με όσους είχαν πιο υγιή επίπεδα.

Ο Dr. Roberto Guerri-Fernandez, δήλωσε ότι χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στην εισαγωγή του ασθενούς συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στην πορεία της λοίμωξης και φτωχότερο αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές εστίασαν στο αποτέλεσμα νοσηλείας και στα επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα 249 ασθενών που νοσηλεύτηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 63 χρόνια και 21 πέθαναν από τη νόσο.

Εξετάστηκαν στην έναρξη τα στοιχεία του επιπέδου του ψευδαργύρου στο αίμα-μέσος όρος ήταν τα 61 mcg/dL.

Μεταξύ όσων πέθαναν από COVID-19, τα επίπεδα ψευδαργύρου ήταν πολύ χαμηλότερα, με μέσο όρο τα 43 mcg/dL.

Αντίθετα ο μέσος όρος σε όσους επέζησαν ήταν 63 mcg/dL.

Επίσης υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα συνδέθηκαν με χαμηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών πρωτεϊνών όταν οι ασθενείς μολύνθηκαν.

Κάθε μονάδα αύξησης ψευδαργύρου στο αίμα συνδεόταν με 7% χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

Τα ευρήματα δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιατή σχέση και το δείγμα ήταν σχετικά μικρό, επομένως περαιτέρω έρευνες χρειάζονται για την αξιολόγηση της θεραπευτικής επίδρασης της σχέσης, δήλωσαν οι ερευνητές.

Tα ευρήματα παρουσιάστηκαν διαδικτυακά στο συνέδριο της European Society of Clinical Microbiology and Infectious Disease (ESCMID).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πώς γίνεται η επιδημιολογική επιτήρηση στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΟΦ: Σε έλλειψη 234 + 44 φάρμακα - 48 νοσοκομειακά και 1 εμβόλιο
Οι πολλές διαγνωστικές εξετάσεις οδηγούν σε ιατρικά λάθη - Πόσες γίνονται στην Ελλάδα [πίνακας]