Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους δεν κάνουν χρήση, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.
Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος-σχεδόν 3,5 φορές- για άντρες και γυναίκες που πάσχουν από άνοια, πράγμα που σημαίνει ότι οι γιατροί θα πρέπει να καταφεύγουν στη συνταγογράφησή τους σε αυτή την κατηγορία σε μεγάλη ανάγκη, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Προηγουμένως, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τα παλαιότερα αντιψυχωσικά δεν ήταν σαφής, αλλά η έρευνα που δημοσιεύεται στο ‘British Medical Journal’ δείχνει ότι αυξημένος κίνδυνος προκύπτει και από τα παλιά και από τα νέα φάρμακα.
Ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη χρήση αντιψυχωσικών σε ασθενείς με άνοια, γενικά ξεπερνά τα δυνητικά οφέλη, και σε αυτή την κατηγορία ασθενών η χρήση αντιψυχωσικών θα πρέπει να αποφεύγεται όπου είναι δυνατόν, θεωρεί ο Ian Douglas και οι συνεργάτες του από τη Σχολή Υγιεινής του Λονδίνου.
Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους σχεδόν 7.000 αντρών και γυναικών και κατέγραψαν τη συχνότητα εγκεφαλικού μεταξύ αυτών που σε κάποια χρονική περίοδο είχαν λάβει αντιψυχωσικά φάρμακα.
Ανακάλυψαν ότι είχαν 1,7 περισσότερες φορές να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο και πως ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος σε αυτούς που είχαν άνοια.
Οι πιο συνήθειες παλαιότερες αγωγές περιελάμβαναν φαινοθειαζίνες, αλοπεριδόλη και βενπεριδόλη. Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο στην έρευνα ήταν η ρισπεριδόνη.
Άλλα νεώτερα φάρμακα που μελετήθηκαν στην έρευνα ήταν η ολανζαπίνη, η αμισουλπρίδη και η κουετιαπίνη.
Οι ερευνητές δεν εξέτασαν το λόγο για τον οποίο άνθρωποι με άνοια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά μια πιθανή εξήγηση είναι ότι μπορεί να ευθύνονται τα αγγειακά αίτια ορισμένων μορφών άνοιας, δήλωσε ο επιδημιολόγος Douglas.
Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζουμε γιατί ο αυξημένος κίνδυνος που σχετίζεται με τα αντιψυχωσικά φάρμακα είναι ακόμα μεγαλύτερος σε ανθρώπους με άνοια.
Πηγές:
‘British Medical Journal’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
“Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Διαδικτυακός τζόγος και διαταραχή τυχερών παιχνιδιών
Καρδιακή προσβολή: Περισσότερες μεταγγίσεις συνδέονται με χαμηλότερη θνητότητα στο εξάμηνο σε ασθενείς με αναιμία [μελέτη]