Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους δεν κάνουν χρήση, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος-σχεδόν 3,5 φορές- για άντρες και γυναίκες που πάσχουν από άνοια, πράγμα που σημαίνει ότι οι γιατροί θα πρέπει να καταφεύγουν στη συνταγογράφησή τους σε αυτή την κατηγορία σε μεγάλη ανάγκη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Προηγουμένως, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τα παλαιότερα αντιψυχωσικά δεν ήταν σαφής, αλλά η έρευνα που δημοσιεύεται στο ‘British Medical Journal’ δείχνει ότι αυξημένος κίνδυνος προκύπτει και από τα παλιά και από τα νέα φάρμακα.

Ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη χρήση αντιψυχωσικών σε ασθενείς με άνοια, γενικά ξεπερνά τα δυνητικά οφέλη, και σε αυτή την κατηγορία ασθενών η χρήση αντιψυχωσικών θα πρέπει να αποφεύγεται όπου είναι δυνατόν, θεωρεί ο Ian Douglas και οι συνεργάτες του από τη Σχολή Υγιεινής του Λονδίνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους σχεδόν 7.000 αντρών και γυναικών και κατέγραψαν τη συχνότητα εγκεφαλικού μεταξύ αυτών που σε κάποια χρονική περίοδο είχαν λάβει αντιψυχωσικά φάρμακα.

Ανακάλυψαν ότι είχαν 1,7 περισσότερες φορές να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο και πως ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος σε αυτούς που είχαν άνοια.

Οι πιο συνήθειες παλαιότερες αγωγές περιελάμβαναν φαινοθειαζίνες, αλοπεριδόλη και βενπεριδόλη. Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο στην έρευνα ήταν η ρισπεριδόνη.

Άλλα νεώτερα φάρμακα που μελετήθηκαν στην έρευνα ήταν η ολανζαπίνη, η αμισουλπρίδη και η κουετιαπίνη.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν το λόγο για τον οποίο άνθρωποι με άνοια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά μια πιθανή εξήγηση είναι ότι μπορεί να ευθύνονται τα αγγειακά αίτια ορισμένων μορφών άνοιας, δήλωσε ο επιδημιολόγος Douglas.

Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζουμε γιατί ο αυξημένος κίνδυνος που σχετίζεται με τα αντιψυχωσικά φάρμακα είναι ακόμα μεγαλύτερος σε ανθρώπους με άνοια.

Πηγές:
‘British Medical Journal’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά