Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία (ΕΛ.Δ.Ε.) χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (Word Food Day) την Παρασκευή στις 16 Οκτωβρίου 2020.
Η σημαντική αυτή ημέρα εορτάζεται κάθε χρόνο με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του Οργανισμού Τροφίμων - Γεωργίας (FAO) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) στις 16/10/1945 και φέτος συμπληρώνονται ακριβώς 75 χρόνια.
Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία ορίζοντας το φετινό ελληνικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, δεν θα μπορούσε παρά να δώσει τη δέουσα προσοχή στις αυξανόμενες και σχεδόν επιδημικές διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα.
Πρόσφατα μεγάλη ελληνική επιδημιολογική μελέτη 124.133 μαθητών (Grigorakis et al. 2015) ανέφερε ότι περίπου 1 στα 10 παιδιά (8,8 %) ηλικίας 9-11 ετών στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα (9,6% αγόρια και 8,0% κορίτσια, p<0.001) και 2,5 στα 10 (24,8%) είναι υπέρβαρα (24,7% αγόρια και 24,9% κορίτσια). Το σύνολο των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανέρχεται στο 33,6% γεγονός που σημαίνει ότι περισσότερα από 3 στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Την ίδια ώρα, επίσης παραπάνω από 3 στα 10 παιδιά (33,4%) εμφανίζουν παχυσαρκία κεντρικού τύπου (36,0% αγόρια και 30,7% κορίτσια, p<0.001). Το συγκεκριμένο ποσοστό εμφανίζεται ως ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως αναδεικνύοντας ένα σοβαρό εθνικό πρόβλημα που λαμβάνει σχεδόν επιδημικές διαστάσεις.
Ως κεντρικού τύπου παχυσαρκία στα παιδιά ορίζεται η συγκέντρωση σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς (Λόγος Περιμέτρου Μέσης / Ύψος: WHtR > 0,5), η οποία λόγω της φλεγμονώδους φύσης του κοιλιακού λίπους μπορεί να επιφέρει σοβαρούς κινδύνους στην υγεία.
Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν ότι η κεντρική παιδική παχυσαρκία αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου, κυρίως για διαταραχές του μεταβολισμού και καρδιομεταβολικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε παιδιά.
Συμπερασματικά, τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σε ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής των παιδιών όπως είναι η συχνότητα λήψης πρωινού γεύματος και κατανάλωσης μικρογευματιδίων, σε συνδυασμό με το βαθμό συμμετοχής σε καθιστικές δραστηριότητες, θα πρέπει να δοθεί απαραίτητη προσοχή ώστε να αποτελέσουν συστατικά στρατηγικών παρεμβάσεων που θα στοχεύσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.
Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, η Ελληνική Διατροφολογική Εταρεία θεωρεί ότι το γνωσιακό πεδίο του Παιδιατρικού Διατροφολόγου (Παιδοδιατροφολόγου), το οποίο χαρακτηρίζεται από εξειδικευμένες γνώσεις και κατάλληλη εκπαίδευση, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου προς όφελος της δημόσιας υγείας. Το αντικείμενο της επιστήμης της παιδιατρικής διατροφής, περιλαμβάνει την κατανόηση των ειδικών θεμάτων που σχετίζονται με τις ενεργειακές και θρεπτικές απαιτήσεις των παιδιών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία), την αναγνώριση της παιδικής παχυσαρκίας, τη διερεύνηση της αιτιολογίας, καθώς και των συνεπειών των προβλημάτων θρέψης. Η κατανόηση των προστατευτικών και επιβαρυντικών παραγόντων, συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνικών τροποποίησης των διατροφικών επιλογών, της φυσικής δραστηριότητας, αλλά και των στόχων εκπαίδευσης του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Η Ελληνική Διατροφολογική Εταρεία μέσω του κλάδου σπουδών της (ΕΛ.Δ.Ε. STUDIES) προσφέρει το μονοετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης στην παιδιατρική διατροφή “Master Nutritionist in Pediatric Nutrition”.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι