Νέες ενδείξεις ανακαλύφθηκαν σχετικά με το ότι η ομάδα αίματος μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για COVID-19 και σοβαρής νόσησης από αυτήν.

Τα ευρήματα δύο νεών ερευνών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Blood Advances.

Σε μια έρευνα, επιστήμονες συνέκριναν περισσότερους από 473.000 ανθρώπους στη Δανία που είχαν COVID-19 με περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό.

Μεταξύ ασθενών  με COVID-19, υπήρχε χαμηλότερο ποσοστό ανθρώπων με ομάδα O και υψηλότερα ποσοστά με A, B και AB.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι άνθρωποι με ομάδα αίματος A, B ή AB μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο πιθανό να μολυνθούν με COVID-19 έναντι ανθρώπων με ομάδα O. Ποσοστά λοίμωξης ήταν παρόμοια σε ανθρώπους με ομάδες A, B και AB.

Η δεύτερη έρευνα περιέλαβε 95 νοσηλευόμενος με COVID-19 σε κρίσιμη κατάσταση, στον Καναδά. Ασθενείς με ομάδες αίματος A ή AB ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν μηχανικό αερισμό, που υποδεικνύει ότι είχαν υψηλότερα ποσοστά βλάβης στον πνεύμονα από την COVID-19.

Περισσότεροι ασθενείς με ομάδα αίματος Α και ΑΒ χρειάζονται αιμοδιάλυση για νεφρική ανεπάρκεια ,έδειξε η έρευνα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ασθενείς με COVID-19 με ομάδες αίματος A και AB ενδεχομένως έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσλειτουργίας οργάνων ή ανεπάρκειας έναντι όσων έχουν ομάδα O ή Β.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, ότι ενώ άνθρωποι με ομάδες αίματος A και AB δεν είχαν μακρύτερη νοσηλεία σε σχέση με αυτοίς που είχαν ομάδα O ή B, κατά μέσον όρο παρέμειναν περισσότερο χρόνο σε ΜΕΘ.

 

Πηγές:
Blood Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίνδυνος απόσυρσης υλικών για τον διαβήτη και αποχώρησης εταιρειών
Δίαιτα MIND: Τι είναι και ποιοι πρέπει να την ακολουθήσουν
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εγκαινιάζει την κινητή μονάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην πλατεία Συντάγματος