Οι γυναίκες που παραμένουν δραστήριες όσον αφορά την άσκηση, μετά από διάγνωση καρκίνου στο μαστό-όπως και αυτές που αρχίζουν να ασκούνται για πρώτη φορά μετά τη διάγνωση-έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οτιδήποτε είναι καλύτερο από το τίποτα, σύμφωνα με την ερευνήτρια του Yale, Dr. Melinda L. Irwin. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι υπήρχε όφελος ακόμα και με λίγη άσκηση.

Δεκάδες ερευνών τις προηγούμενες δυο δεκαετίες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό μέχρι 40%, ενώ πιο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση προσφέρει ίδια ή ακόμα μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά την επιβίωση, σε γυναίκες που πάσχουν από τη νόσο.

Οι ερευνητές εξέτασαν 933 γυναίκες με καρκίνο στο μαστό, μεταξύ του 1995 και του 1998 οι οποίες παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2004.

Ανακάλυψαν ότι γυναίκες που ασκούνταν ισοδύναμα με τουλάχιστον δυο έως τρεις ώρες ζωηρού περιπάτου κάθε βδομάδα, τον χρόνο που προηγήθηκε της διάγνωσης, είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο σε σχέση με τις γυναίκες που ακολουθούσαν καθιστική ζωή πριν τη διάγνωση.

Δυο χρόνια μετά τη διάγνωση, οι γυναίκες που έκαναν οποιαδήποτε άσκηση αναψυχής είχαν κατά 64% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με γυναίκες που δεν ασκούνταν, ενώ οι γυναίκες που περπατούσαν έντονα τουλάχιστον 2 έως 3 ώρες την εβδομάδα, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 67%.

Οι γυναίκες που μείωσαν την άσκηση μετά τη διάγνωση είχαν 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο στο μαστό, σε σχέση με αυτές που ακολουθούσαν καθιστική ζωή και τη συνέχισαν. Ωστόσο, όσες ακολουθούσαν καθιστική ζωή και άρχισαν να ασκούνται μετά τη διάγνωση, μείωσαν τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 45%.

Οι γυναίκες που ακολουθούν αγωγή για καρκίνο του μαστού θα πρέπει να σκεφτούν την άσκηση σαν μέρος της θεραπείας τους, δήλωσε η Irwin και να εξασφαλίσουν χρόνο για αυτήν ακόμα και αρχίζοντας με περίπατο 15 λεπτών μέρα παρά μέρα.

Το να είναι κάποια γυναίκα δραστήρια δεν είναι μόνο ωφέλιμο για την επιβίωση, σύμφωνα με την Irwin. Μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας που μπορεί να συνοδεύει την αγωγή και σίγουρα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής της γυναίκας με πολλούς τρόπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Οι κίνδυνοι από τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού
Διεθνής διάκριση για τον δρ Σταύρο Αλευρογιάννη
Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου